Jaarwisseling is rustig verlopen in Zeeland
Foto: Marielja ten Bruggencate

Jaarwisseling is rustig verlopen in Zeeland

  112 Meldingen

MIDDELBURG – De jaarwisseling is in Zeeland relatief rustig verlopen. Dat zegt districtschef Zeeland Ronald Weydema van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. “Er waren geen grote incidenten. Dat is mede te danken aan de grote inzet van de gemeenten, politie en het openbaar ministerie voorafgaand aan de jaarwisseling.”


De voorbereidingen voor Oud en Nieuw zijn in augustus begonnen. Er zijn afspraken gemaakt tussen de verschillende partijen zoals gemeenten, politie, Veiligheidsregio Zeeland en het openbaar ministerie en mogelijke onruststokers hebben bezoek gehad van de wijkagent. “Dit jaar waren er 276 incidenten, gerelateerd aan de jaarwisseling. Dat is iets minder dan vorig jaar. Ik ben tevreden over het verloop en ben blij dat er geen meldingen zijn van geweld tegen hulpverleners, zoals ambulancepersoneel, brandweerlieden en politie.”

Complimenten

Ook burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg is in zijn functie als voorzitter van het districtscollege Zeeland te spreken over het verloop van de nacht. “Mijn complimenten aan alle hulpverleners. Ze zijn heel de dag en nacht in touw geweest en hebben goed werk geleverd.”

Verbeterpunten

Na de onrust in Nieuw- en Sint Joosland van een jaar geleden is Bergmann met de bewoners in gesprek gegaan om afspraken te maken voor dit jaar. “We hebben veel gesprekken gevoerd, want het is een hele klus om het nieuwe jaar op een goede manier in te luiden. Ik ben twee keer langs geweest bij het feest in Nieuw- en Sint Joosland en het was goed geslaagd.” Ook in andere gebieden zijn gesprekken geweest tussen bewoners en de politie. Ondanks alle voorbereidingen is het niet te voorspellen hoe de nieuwjaarsnacht verloopt. “Er zijn altijd verbeterpunten”, zegt Weydema. “Ieder jaar bekijken we per woonkern wat nodig is, houden de afspraken tegen het licht en spelen in op nieuwe ontwikkelingen.” 

Brandjes

Op twee middelgrote branden na, in Middelburg en Terneuzen, heeft de brandweer alleen hoeven uitrukken voor kleine brandjes die snel waren geblust. Dat er meldingen van overlast waren is onvermijdelijk. “Iedere knal van illegaal verkregen vuurwerk is er één te veel. We kunnen helaas niet voorkomen dat er toch illegaal vuurwerk Zeeland binnen komt. We blijven ons inzetten om ook volgend jaar de jaarwisseling in goede banen te leiden.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>