Afbeelding

Huizendromen na je zestigste: dat zonnige appartement, het kan!

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

Tijdschrift National Geographic had een paar jaar geleden een fascinerende cover. Een blije baby die rustig de lens in keek, met daarbij de tekst 'dit kind wordt 122 jaar oud'. Het bijbehorende artikel ging over DNA en 'blue zones': plekken op de wereld waar opvallend veel fitte honderdjarigen wonen. Zoals Okinawa, Sardinië en Ikaria. Dat zijn allemaal eilanden - goed nieuws voor ons in Zeeland.

Bij de 'blue zone' leefwijze horen ook veel 'Zeeuwse zaken'. Regelmatig vis eten. Flinke porties groenten en fruit erbij, liefst uit eigen (moes)tuin. Belangrijk is ook het onderhouden van een hechte kring aan familie, vrienden en kennissen. En cruciaal blijkt het hebben van een passie of liefhebberij. Tuinieren, hardlopen. Porseleinen hondjes verzamelen. Viegen met een vliegtuig, vlieger of drone. Wat maakt niet uit, als je er maar blij van wordt.

Honderdtweeëntwintig. Wij halen dat niet meer. Maar gezond oud worden is gelukkig voor steeds meer mensen weggelegd. Burgemeesters kunnen het niet meer aan, al die honderdjarigen, al die diamanten huwelijken. En al die mensen willen (en tja, moeten) zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Liefst in een comfortabele gelijkvloerse woning. Of een zonnig appartement. Geweldig hoor, zul je dan misschien zeggen. Maar krijg ik na mijn zestigste nog wel een hypotheek? En als ik op dezelfde plek wil blijven en de huidige woning wil aanpassen, kan ik dan een bestaande hypotheek verhogen? En tot hoe lang kan dat nog?

Het zijn vragen die wij bij De Hypotheker vaak krijgen. Veel mensen vragen het dan een beetje schoorvoetend, omdat ze ervan uitgaan dat het onmogelijk is of peperduur. Maar juist dit soort gesprekken zijn vaak leuk en verrassend, omdat er veel meer mogelijk kan zijn dan je aanvankelijk dacht. Want het is helemaal niet zo dat je maar kort mag lenen, onder ongemakkelijke voorwaarden.

Er valt namelijk veel te kiezen en te vergelijken. Niet alleen tussen de hypotheekverstrekkers, maar ook tussen hypotheekvormen. Ook als je de vijftig of de zestig gepasseerd bent kun je een volwaardige hypotheek afsluiten. Die twintig tot dertig jaar loopt. Wettelijk zijn er namelijk geen belemmeringen: iedereen mag gewoon tot 100% van een woningwaarde lenen. De praktijk is wel dat er een bepaalde garantie nodig is, vaak via een overlijdensrisicoverzekering. En banken gaan vanaf tien jaar voor de pensioensleeftijd rekening houden met het verwachte pensioeninkomen.

Toch is er van alles mogelijk. Zo is de huizenmarkt op dit moment weer gunstig, dus misschien kun je een mooi bedrag aan overwaarde verzilveren. Of een andere kleur, als je die grijze haren liever verft. Kom dus gewoon eens langs voor een vrijblijvend informatiegesprek. En misschien kan die droom dan toch realiteit worden. Dichter bij de (klein)kinderen wonen. Of juist verhuizen naar die leuke stad, om te kunnen wandelen naar museum, theater en restaurants. En zo opgewekt én fijn wonend misschien wel die honderd of meer te behalen. Inclusief moestuintje, porseleinen hondjes of die drone.

Vragen, opmerkingen, een goed advies?
Dave Oldeman: dave.oldeman@hypotheker.nl 
Rob van Deemter: rob.vandeemter@hypotheker.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief