Afbeelding

Armoede is niet eerlijk

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

Aanstaande vrijdag is het Koningsdag. Alle schoolkinderen van heel Nederland zingen dan samen het Koningslied. Dit jaar heet het 'Fitlala' en het is een vrolijk springnummer met de tekst: "doe ook mee, kom erbij, samen spelen maakt ons blij". Die saamhorigheid, dat is toch wel het mooiste aan Koningsdag. We zijn allemaal vrij en vieren samen een feestje. En maken dan vooral een heel groot feest van het kopen en verkopen van oude troep. Vooral kinderen vinden dit fantastisch: je oude speelgoed verkopen om er dan vaak direct 'nieuw' speelgoed voor terug te kopen.



Maar één op de negen kinderen groeit op in armoede. En hebben geen dozen vol oud speelgoed om te verkopen. Een op de negen, dat zijn gemiddeld twee kinderen per schoolklas. Uit gezinnen waarvoor niets vanzelfsprekend is. Een verjaardagsfeestje geven, mee op schoolreis kunnen gaan. Sportles, een muziekinstrument leren spelen: eigenlijk vrijwel onmogelijk, als je al moet woekeren met je huur en met de boodschappen. Ouders moeten dan hele lastige keuzes maken, die voor kinderen niet altijd makkelijk te begrijpen zijn. Want bij hun vriendjes zien ze wel al die luxe.


Nederland is een piepklein maar zeer vermogend landje. En toch moeten elk jaar steeds meer gezinnen een beroep doen op hulp: op schuldsanering, de bijstand of de voedselbank. Daarom steunt de Hypotheker de LINDA.foundation. Deze stichting van Linda de Mol wil aandacht vragen voor armoede bij ouders en hun kinderen. Dat doen ze met de slogan 'armoede is niet eerlijk'. Ze doneren cadeaubonnen, aan duizenden Nederlandse gezinnen die het financieel lastig hebben. Voor extra boodschappen, verjaardagscadeautjes, nieuwe kleding. Ze bedenken het hele jaar door ook slimme acties, zoals een speciaal kleed voor Koningsdag. Een opvallend zwart kleed van twee meter breed, bedoeld voor de vrijmarkt. Om spulletjes te kunnen verkopen op straat. Maar wel met een belangrijke boodschap erop, duidelijk zichtbaar voor alle voorbijgangers: "één op de negen kinderen in Nederland heeft geen speelgoed om te verkopen op Koningsdag". Zeker iets om over na te denken, op Koningsdag en elke andere dag. Het Koningsdag-kleed is te bestellen voor tien euro in de webshop van lindafoundation.nl.


De Hypotheker sponsort al drie jaar de LINDA.foundation omdat we onder de indruk zijn van de praktische hulp en hun positieve toon. De volle mep van de donaties wordt omgezet in hulp, het reilen en zeilen van de stichting betalen ze gewoon zelf.


Als Hypotheker helpen we elke dag weer mensen met een hypotheek, die zo goed mogelijk bij hun financiële situatie past. Maar we realiseren ons zeker dat er heel veel mensen zijn voor wie een droomhuis altijd een droomhuis zal blijven. Mensen voor wie het überhaupt kunnen afsluiten van een hypotheek al een droom is. Wij voelen ons verantwoordelijk, willen maatschappelijk ondernemen. Samen doen, want daar wordt je blij van. Precies zoals dat Koningslied zegt. Elkaar helpen, zodat iedereen een beetje feest kan vieren. En van oude troep iets moois te maken.



Vragen, opmerkingen, een goed gesprek?
Dave Oldeman: dave.oldeman@hypotheker.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief