abdij-abdijcomplex-zeeland-middelburg-felice-buonadonna
abdij-abdijcomplex-zeeland-middelburg-felice-buonadonna (Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Felice Buonadonna)

Zeeland kent relatief rustige jaarwisseling

  algemeen

MIDDELBURG - De hulpdiensten moesten rondom de jaarwisseling 280 keer in actie komen in Zeeland. Daarmee is oud en nieuw relatief rustig verlopen in de provincie. Dat stelt Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en districtsvoorzitter van de Zeeuwse driehoek van gemeenten, politie en Openbaar Ministerie (OM).


De politie is in Zeeland vooral op meldingen over vuurwerkoverlast afgegaan. In totaal zijn er vijf vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp van het Adrz binnengebracht. Van hen kampten twee personen met oogletsel en drie met verwondingen aan handen. Eén van deze slachtoffers was minderjarig.

Alcoholvergiftiging

Ziekenhuispersoneel behandelde ook een persoon die was gebeten door zijn eigen hond, nadat het dier was geschrokken van vuurwerk. Medewerkers van het ziekenhuis moesten zich daarnaast bekommeren om vier meerderjarigen met een alcoholvergiftiging.

Dodelijk

De hulpdiensten werden in de nacht van maandag op dinsdag ook opgeroepen voor een dodelijke aanrijding op de Koudekerkseweg in Vlissingen. Daarbij kwam een fietser, een 24-jarige man uit Utrecht, om het leven. De bestuurder van de personenauto raakte zwaargewond.

Geweld

De brandweer moest in aanloop naar de jaarwisseling voornamelijk uitrukken voor kleine brandjes, zoals brandende prullenbakken en containers. In Yerseke raakte echter iemand 's nachts zwaargewond na een woningbrand aan de Pompe van Meerdervoortstraat.

Er waren ook meldingen van geweld tegen uitrukkende brandweerlieden. Zo werden bijvoorbeeld in Nieuw- en Sint Joosland enkele brandweermannen met flesjes bekogeld, terwijl ze een brandje blusten. Burgemeester Bergmann noemt het voorval onacceptabel. ''Ik ben diep teleurgesteld. Onze hulpverleners zetten zich in voor de veiligheid van anderen. We moeten hen koesteren. Om deze mensen dan te hinderen tijdens hun werk, dat is iets wat echt niet kan.'' De brandweermannen hebben aangifte gedaan van het incident. De daders zijn vooralsnog niet gepakt. De burgemeester hoopt dat de daders zich alsnog melden. ''Ze moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun daden", aldus Bergmann.

Maatregelen

In totaal werden er vier mensen opgepakt in Zeeland, één in Zeeuws-Vlaanderen en drie op Walcheren. Van hen werd één persoon meegenomen voor het lastigvallen van brandweerlieden. Bergmann laat weten dat er naar maatregelen wordt gezocht om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>