03-sintjacobskerk-2-lp
03-sintjacobskerk-2-lp

SGP Vlissingen vreest voor Sint Jacobskerk door 'Middelburgs blok'

Door: Eugene de Kok Cultuur

VLISSINGEN - De SGP in Vlissingen vindt dat er te veel organisaties op Walcheren zijn die klassieke muziek programmeren.

Volgens raadsleden Lilian Janse en Cor Tromp kan dat zelfs gevolgen hebben voor de instandhouding van de Sint Jacobskerk.

De Vlissingse kerk is één van de vier podia waar regelmatig klassieke concerten plaatsvinden. De andere zijn de Grote Kerk in Veere, de Zeeuwse Concertzaal en de Oostkerk, die valt onder de nieuwe stichting De Oostkerk, in Middelburg.

Invloed

Janse en Tromp zijn met name bang voor het Middelburgse blok. De twee organisaties werken nauw samen en staan onder leiding van Leo Hannewijk. “Ze hebben meer invloed in de muziekwereld en bij subsidiegevers”, schrijven ze in vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Overaanbod

De programmering in de Sint Jacobskerk wordt verzorgd door de Muziek Podium Zeeland (MPZ). De provincie heeft aangegeven de subsidie voor deze organisatie af te bouwen vanwege het overaanbod van klassieke muziek, maar heeft vorig jaar tegelijkertijd 500.000 euro gegeven voor de instandhouding van de Oostkerk in Middelburg.

Doorn

Dat laatste is een doorn in het oog van de SGP. “Het lijkt erop dat de provincie alleen geld wil besteden aan concerten in Middelburg.” Janse en Tromp willen dat het college van Vlissingen de provincie hierop aanspreekt. “Indien MPZ minder concerten kan organiseren heeft dit dus ook gevolgen voor het onderhoud van de Sint Jacobskerk. Deelt het college deze zorgen?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief