In Kapelle hebben kinderen 'Democracity' al eens gespeeld.
In Kapelle hebben kinderen 'Democracity' al eens gespeeld. (Archieffoto: Jan-Kees de Meester)

Spel leert kinderen over democratie

VLISSINGEN - Zo'n zeshonderd kinderen spelen de komende weken het Democracity-spel in het Vlissingse stadhuis. Het leert ze over democratie en de werkwijze in een gemeentehuis.


Vanaf maandag 11 februari tot en met vrijdag 1 maart bezoeken 24 Vlissingse schoolklassen het stadhuis om Democracity te spelen. In twee uur tijd bouwen ze samen een stad van huizen, zestig andere gebouwen en wegen.

Fracties

De kinderen spelen in groepjes - fracties - en richten hiervoor politieke partijen op. Door met elkaar te overleggen, discussiëren en te onderhandelen ontwerpen ze samen een stad. Zo leren ze hoe democratische besluitvorming tot stand komt.

Kiezen

'Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er in Democracity gebouwd wordt', legt een woordvoerder van de gemeente Vlissingen uit. 'Komen er bedrijven? Of juist groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?' Het budget is beperkt, dus de fracties moeten kiezen.

Speerpunten

De kinderen stellen in hun fracties ook partijprogramma's met speerpunten op. Na afloop van het spel kunnen ze vragen stellen aan raadsleden en wethouders van de gemeente Vlissingen.

Begeleiding

De kinderen krijgen begeleiding van medewerkers van Prodemos. Deze organisatie geeft voorlichting over democratie en rechtsstaat.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>