Wethouder Sem Stroosnijder en David Tolhoek en Sjoerd de Jong (vlnr) van de stichting bij de elektrische deelauto.
Wethouder Sem Stroosnijder en David Tolhoek en Sjoerd de Jong (vlnr) van de stichting bij de elektrische deelauto. (Foto: Britta Janssen)

Vlissingen maakt dienstreizen groener

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat tien procent van haar dienstreizen dit jaar maken met een elektrische deelauto van stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland.


Als proef neemt de gemeente dit jaar voor dienstreizen 10.000 kilometers af van de stichting. Hiervoor gebruikt ze een deelauto van het nieuwe E-Mobility Park op de Kenniswerf in Vlissingen.

Verduurzamen

De 10.000 kilometer is ongeveer tien procent van het totale aantal dienstreiskilometers dat bestuurders en medewerkers van de gemeente maken, vertelt wethouder John de Jonge woensdag. Met de proef biedt Vlissingen hen de mogelijkheid om het deelautoconcept te ervaren en werkt aan het verduurzamen van de mobiliteit.

Particulieren

Ook particulieren kunnen een deelauto lenen op de Kenniswerf. Er staan er nu vijf en dat aantal kan bij voldoende belangstelling groeien, vertelt stichtingswoordvoerder David Tolhoek.

CO2-reductie

De energie voor het E-Mobility Park op de Kenniswerf wordt opgewekt met zonnepanelen en is daarmee helemaal groen. Dit levert volgens de stichting een CO2-reductie op van 85 procent ten opzichte van een traditionele diesel- of benzineauto. “Voor onze dienstreizen is de CO2-reductie minimaal 8,5 procent per jaar. Je moet ergens beginnen”, aldus De Jonge.

Duurder

Omdat het rijden met een elektrische deelauto momenteel duurder is dan de traditionele dienstauto, onder meer door de belastingregels, begint de gemeente met 10.000 kilometer. Als de proef succesvol is, kunnen dat er meer worden. Ook een laadpaal met elektrische deelauto bij het gemeentehuis is dan wellicht een mogelijkheid.

Hertzweg

Voor de proef werkt Vlissingen ook mee aan de ontwikkeling van het deelautoconcept van de stichting. “Hiervoor geven we de locatie aan de Hertzweg op de Kenniswerf in bruikleen en investeren in de inrichting van de openbare ruimte en bereikbaarheid”, legt de wethouder uit.

Overkapping

De stichting heeft onder meer een provinciale subsidie gekregen om aan de Hertzweg een overkapping te bouwen voor het E-Mobilitypark. Naar verwachting is dit park met vijf deelauto’s en tien parkeerplaatsen met oplaadpalen in maart klaar. Hier kunnen ook particulieren een elektrische deelauto lenen.

De stichting hoopt in de toekomst op meer plaatsen in Zeeland parken te realiseren.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>