Afbeelding
Foto: Claudia de Wit

Twaalf miljoen subsidie voor Joint Research Center

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De provincie Zeeland en het ministerie van Economische Zaken stellen samen twaalf miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van een Joint Research Center (JRC). In dit onderzoekscentrum in Middelburg gaan onder meer de HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en Scalda samenwerken met bedrijven en overheden. ‘Ook de HZ investeert fors’, meldt de provincie dinsdag.

‘Studeren kan overal en daarom is goed en onderscheidend onderwijs belangrijk’, verklaart de provincie de toekenning van de subsidie. Het JRC versterkt volgens Zeeland de economie.

Energie

Zeeland investeert in de ontwikkeling van de Bèta Campus Zeeland. De eerste mijlpaal is het Joint Research Center aan het Groene Woud. Hierin werken onderwijsinstellingen samen met het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van water, energie en de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof.

Naar verwachting zijn voor de zomer de eerste schetsen voor het JRC klaar. Dan kunnen onder meer omwonenden de plannen bekijken.

Campus

Het Joint Research Center is het eerste onderdeel van Bèta Campus Zeeland, een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en onderzoeksfaciliteiten die nieuwe verbindingen aangaan. Het JRC moet een impuls geven aan het technisch hoger en wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Bèta Campus Zeeland wordt in fases ontwikkeld. Dat gebeurt in samenwerking met University College Roosevelt (UCR), de HZ, Scalda en andere instituten binnen en buiten Zeeland. ‘Ook bedrijven en overheden dragen bij.’

Samenhang

De tweede stap is dat UCR haar aanbod uitbreidt met een Engineering Department. Ook de HZ bouwt haar opleidingen en faciliteiten verder uit. Scalda onderzoekt mogelijkheden voor verbindingen tussen opleidingen in de groene sector en techniekopleidingen. ‘Zo ontstaat een samenhangend pakket van opleidingen dat past bij de kracht van de provincie en bij onze economische sectoren.’

Praktijk

Dit maakt Zeeland volgens de betrokken partijen een aantrekkelijke partner voor ondernemers en universiteiten. ‘Met een sterke koppeling tussen onderzoek en praktijk verbetert het vestigingsklimaat voor bedrijven en inwoners’, laat gedeputeerde Harry van der Maas weten. ‘Dat versterkt de Zeeuwse economie. We positioneren Zeeland internationaal als living lab, want hier studeer je door ervaring op te doen in de praktijk.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief