De eerste toeristenmarkt van dit jaar trok weer vele bezoekers.
De eerste toeristenmarkt van dit jaar trok weer vele bezoekers.

Vele toeristen bezoeken de Lange Zelke in Vlissingen

Sport en vereniging

VLISSINGEN - Zaterdag 25 mei trokken vele toeristen uit binnen- en buitenland naar het centrum van Vlissingen. De VOC - Vlissingse Ondernemers Centrale – organiseerde haar eerste toeristen markt van dit jaar. In de overdekte Lange Zelke heerste er de hele dag een gezellige sfeer van passanten die echt de tijd namen om zo’n negentien ambachten uit het hele land aan het werkt te zien.

Aan de kop van de Lange Zelke bij de Walstraat trok de stand met een groot assortiment Zeeuwse knoppen van walthuis fijne rvs de aandacht van jong en oud. De familie Ensing uit Emmeloord wisten velen te interesseren om hun tasjes met kleurrijke kraaltjes nader te bekijken. Het zilver vrouwtje uit Schiedam was niet voor niets afgereisd naar het centrum van Vlissingen. Naast het kraam van haar man die de hele dag nautische taferelen schilderde waren er vele dames die graag in de spiegel wilden kijken met een van de vele zilveren sieraden. Pottenbakker Martin uit Gemert wist de hele dag jongeren te motiveren om zijn plaats in te nemen aan de schoptafel. Daar werden, onder toeziend oog van de ouders meerdere keramiek kunstwerkjes vervaardigd. En in de stand van vrouw Corrie werd vaak stilgestaan om de vele kleurrijke vazen en schalen te bewonderen. Raku en pitfire keramiek doet bij velen nog het hart sneller kloppen.

Meerdere malen waren er ook dragers van de echte boerenzakdoek die hun keuze maakten uit een groot aantal dessins originele rode zakdoeken. Een van de vaders merkte zelfs op: “Hoeveel heeft u er nog van dit dessin, want mijn zoon pikt er af en toe ook nog wel eens een van mij.” Zeeuws meisje was ook aanwezig om de vele vrouwen nader kennis te laten maken met het opmaken van de protestantse Zuid Bevelandse grote kap. Lena was de hele dag actief met het maken van tiffany artikelen Elk stukje glas wordt met een speciaal mesje met de hand ingesneden en dan voorzichtig gebroken met een tang. Samen vormen alle stukje via een blauwprint de leukste afbeeldingen. Voor meerdere toeristen waren er leuke cadeautjes te vinden en ingepakt. Touwslager Jans uit Raalte was vroeg opgestaan om met zijn vrouw Diny naar Vlissingen te komen om jongeren kennis te laten maken met het maken van een springtouw. Meerdere kinderen plaatsten de klos om hun eigen touw te maken. Diny beoefent sinds enkele jaren het graveren van glas artikelen. In Sallandse klederdracht wist ze vele toeristen naar het stand te halen voor nadere uitleg.

Mandenmaker Riens wist jong en oud uit te leggen op welke manier vroeger de winterdagen werden doorgebracht met het vervaardigen van kleine en grote manden. Vrouw Dicky kent al vele jaren de kunst om antieke stoelen weer te voorzien van een nieuwe zitting. De familie van Gent uit Steenbergen hebben thuis een atelier waar dagelijks van oud bestek de mooiste sieraden worden gemaakt. Met hun mobiele tafel wisselen vader en zoon elkaar af bij de productie van de zilver artikelen. In Walcherse klederdracht weet Ina uit Vlissingen nauwkeurig te vertellen hoe zij de techniek beheerst om van diverse klederdrachten borstbeelden te maken. En tot slot wordt de hele dag gedemonstreerd op welke manier de alom bekende roomboter babbelaar wordt gebakken. Vele inwoners van Vlissingen en omstreken zullen echt niet de toeristenmarkt verlaten zonder een of meerdere doosjes babbelaars

Vrijdag 31 mei zijn weer al ambachten te bewonderen op de markt in Zierikzee, zaterdag 15 juni in Wolphaartsdijk, 29 juni op het Bellamypark in Vlissingen, 6 juli in Ooltgensplaat en 20 juli in IJzendijke.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief