Hans Dagelet als Captain Beefheart
Hans Dagelet als Captain Beefheart Foto: Rosa Ensemble

Hommage aan Captain Beefheart in De Piek

Sport en vereniging

VLISSINGEN - Podium De Piek in Vlissingen presenteert zaterdag 1 juni een bijzondere muziektheatershow: een hedendaagse bewerking, in Nederlandse vertaling van Captain Beefhearts legendarische album Trout Mask Replica. Met het Rosa Ensemble als de Magic Band en de acteur-trompettist Hans Dagelet als de Captain. Aanvang 20.30 uur.

Het stuk ging afgelopen weekend succesvol in première tijdens de Operadagen in Rotterdam."Dit zal de verstokte Beefheart-fan laten jubelen en de Beefheart-leek aangenaam verbijsteren", beloven de recensenten. Captain Beefheart, vaak ook samenwerkend met Frank Zappa, wordt gerekend tot de invloedrijkste grensverleggende muzikanten uit de twintigste eeuw. Met de rock, de blues en de free jazz als uitgangspunt veroorloofde hij zich een ongekende creatieve vrijheid.

De muziek was te extreem voor een groot publiek, maar maakte Captain Beefheart wel tot een legende. Trout Mask Replica verscheen vijftig jaar geleden. De Amerikaanse Library of Congres registreerde de plaat uiteindelijk als iconisch muzikaal erfgoed.

Speciaal voor deze muziektheatershow heeft het Rosa Ensemble het materiaal van Trout Mask Replica vertaald, omgeschreven en binnenstebuiten gekeerd. De anarchistische complexiteit is behouden maar wel ontward, en daarmee toegankelijk gemaakt voor een nieuw publiek. Het resultaat is al wel omschreven als ‘geweldige muziek om naar te kijken’.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief