Eén van de vele depotstukken van het gemeentearchief in Vlissingen.
Eén van de vele depotstukken van het gemeentearchief in Vlissingen. Foto: Gemeentearchief Vlissingen

Raad bespreekt verhuizen archiefdienst

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Met het overhevelen van gemeentelijke archieftaken naar het Zeeuws Archief in Middelburg, waarbij het Vlissingse archief aan de Hellebardierstraat op termijn sluit, kan Vlissingen volgens het college van burgemeester en wethouders 130.000 euro bezuinigen. “Eén medewerker gaat dan iets anders doen en de rest verhuist naar Middelburg”, zegt wethouder Rens Reijnierse. De gemeenteraad bespreekt dit plan donderdag 29 augustus.

De gemeente Vlissingen werkt al jaren aan het terugdringen van de uitgaven voor het gemeentearchief. ‘In september was nog slechts een klein deel van de bezuiniging gerealiseerd door de cultuurhistorische taken te minimaliseren’, staat in een gemeentelijke nota. ‘Binnen de bestaande bedrijfsvoering waren alle andere besparingsmogelijkheden verder uitgeput.’

Scenario's

Om de bezuiniging toch te kunnen realiseren, besloot Vlissingen vier scenario’s te onderzoeken: de taken beperken in de huidige huisvesting, verhuizen naar het gemeentehuis met behoud van het depot, de wettelijke archiefdiensten uitbesteden aan het Zeeuws Archief in Middelburg of het Zeeuws Archief toezicht laten houden met een digitaal archief en dependance in het gemeentehuis. Het college van burgemeester en wethouders vindt het derde scenario de ‘verstandigste’ keuze. Hiermee kan de gemeente volgens b&w 50.000 euro meer besparen dan de beoogde 80.000 euro. 

Digitaal

De Ondernemingsraad is volgens wethouder Reijnierse positief over het plan om de Vlissingse wettelijke archieftaken uit te besteden aan het Zeeuws Archief. “Dat is een uitstekende faciliteit”, vindt Reijnierse. Hier zouden dan de talrijke depotstukken uit de Hellebardierstraat naartoe verhuizen. “Daar worden ze opgeslagen en zijn ook in te zien. Verder zijn steeds meer archiefstukken digitaal toegankelijk.”

Personeel

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om zorg te dragen voor de archieven. ‘Door deze taken onder te brengen in een grote en professionele organisatie als het Zeeuws Archief, waarborgen we de continuïteit van de dienstverlening op een hoogwaardig niveau. Een groeiend aantal gemeenten en andere overheidsinstellingen in Zeeland zijn ons hierin al voorgegaan en er is geen andere partij die hiervoor beter in aanmerking komt.’ Het college wil op termijn ook aansluiten bij het e-depot van het Zeeuws Archief. ‘Het uitbesteden van het beheer van alle archieven, zowel fysiek als digitaal, aan het Zeeuws Archief is dan ook een logische keuze en zorgt ervoor dat het volledige archiefbeheer in één hand komt en blijft.’ 

Het plan heeft personele consequenties, maar de werkgelegenheid blijft volgens b&w behouden. “Eén medewerker gaat dan iets anders doen en de rest verhuist naar Middelburg.”



 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief