Koos Luteijn met haar koninklijke onderscheiding.
Koos Luteijn met haar koninklijke onderscheiding. Foto: Marielja ten Bruggencate

Schildklierpatiënt Koos Luteijn helpt graag anderen

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN – Deze weken portretteert de Vlissingse Bode de inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Dit keer het verhaal van Koos Luteijn. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar inzet voor de Schildklier Organisatie Nederland.

Koos Luteijn en haar man werden op 26 april door hun dochter en schoonzoon uitgenodigd voor een high tea. Koos had er zin in, maar toen ze niet richting de Vlissingse binnenstad reden, werd haar gevoel dat er iets aan de hand was bevestigd. “Ik bedacht dat het de dag voor Koningsdag was en dat mijn man misschien een lintje kreeg voor zijn jarenlange inzet voor de bijen.” Dat niet hij, maar zij in het zonnetje gezet zou worden, bleek toen Koos haar collegaatjes van Schildklier Organisatie Nederland (SON) zag. “Ik was totaal verrast.”

Thermostaat

Koos Luteijn is gepensioneerd medisch secretaresse in het ziekenhuis van Vlissingen. Begin 1994 is haar schildklier verwijderd. Nadat ze een bobbel in haar nek opmerkte, bleek dit schildklierkanker te zijn. De schildklier is toen operatief verwijderd. Dit orgaan, dat in de hals zit, is als het ware de thermostaat van het lichaam. Het produceert hormonen en heeft een belangrijke functie bij de stofwisseling. “Na de operatie heeft het me zeker een jaar gekost om me weer goed te gaan voelen. Ik was erg moe en mijn spieren deden zeer. Veel schildklierpatiënten hebben moeite om de medicijnen goed af te stellen. Daarom is het zo belangrijk dat ze advies kunnen vragen aan mensen die er ervaring mee hebben.”

Schildkliertelefoon

SON zet zich in voor de belangen van schildklierpatiënten door zich te richten op verbetering van de zorg en het welzijn van de patiënten. De schildkliertelefoon is daar een onderdeel van. “Iedere maandag had ik telefoondienst. Mensen belden met allerlei vragen over de behandeling, het afstellen van de medicijnen en met psychische klachten. Ik luisterde naar hun verhaal en gaf advies.”
Als coördinator van de telefooncentrale kreeg Koos van alle vrijwilligers de verslagen van de binnengekomen telefoontjes. Die verwerkte ze in een dossier, waarvan ze het jaarverslag met statistieken maakte. “Het was veel werk, maar ik vond het leuk. Het leek op mijn werk als medisch secretaresse, dat ik na mijn pensionering wel miste.” Daarbij was Koos coördinator van de werkgroep Zeeland, verzorgde lotgenotenbijeenkomsten en informatiekraampjes in de Zeeuwse ziekenhuizen. Tevens collecteerde ze voor verschillende organisaties, waaronder het Reumafonds.

Stress

Vermoeidheid en gewichtstoename zijn twee van de symptomen die spelen bij een vertraagde schildklier. Een versnelde schildklier geeft een opgejaagd en onrustig gevoel. In beide gevallen zijn de symptomen zo alledaags, dat veel patiënten de klachten niet herkennen als gerelateerd aan de schildklier. “Ik denk dat stress een grote invloed heeft op schildklierproblemen. Ik heb zoveel mensen gesproken die vertelden last te hebben van stress en uiteindelijk een versnelde schildklier bleken te hebben. Afgelopen jaren zien we ook het aantal jonge mensen met schildklierproblemen toenemen. Ze hebben vaak een druk leven en stress.” Bekendheid van de ziekte heeft ongetwijfeld invloed op de statistieken en daaraan heeft Koos, met bijna 25 jaar als vrijwilliger bij de SON, bijgedragen.

Nodig

De huldiging tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vond plaats in Tuin ’t Hofje in Biggekerke. “Ik vond het bijzonder dat de burgemeester en wethouders er waren. En mijn dochters en andere familieleden, collegaatjes en vrienden. Het was zo gezellig daar; een prachtig plekje in Zeeland. Ik voel me vereerd dat ik dit lintje gekregen heb en ik hoop dat de SON meer vrijwilligers krijgt die het werk voortzetten, want het is nog echt nodig.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief