Voormalig koningin Beatrix verlaat het Scheldekwartier. Foto: gemeentearchief Vlissingen.
Voormalig koningin Beatrix verlaat het Scheldekwartier. Foto: gemeentearchief Vlissingen. Foto: A. van Wyngen

Expo over gebouw Scheldekwartier tijdens Monumentendagen

Sport en vereniging

VLISSINGEN - Thema van de Nationale Monumentendag op zaterdag 14 september is ‘Plekken van Plezier’. Museum Scheldewerf ‘de Oude Verbandkamer’ heeft voor deze dag een kleine expo samengesteld over het gebouw het Scheldekwartier. Het verenigingsleven van de Vlissingse werf kent een lange voorgeschiedenis. Acht jaar na de oprichting van KMS De Schelde wordt in 1883 de Werkliedenvereniging ‘De Schelde’ opgericht. Het huishoudelijk reglement opent met: ‘Artikel 1. Het doel dezer vereniging is om aan den werkman in zijne vrije uren gelegenheid te geven tot nuttige oefening en uitspanning ter bevordering zijner stoffelijke en zedelijke welvaart.’

Na de Tweede Wereldoorlog wordt op 1 februari 1947 de personeelsvereniging heropgericht die datzelfde jaar diverse activiteiten organiseert. Zo ontstaan er in korte tijd weer toneel-, cabaret-, schaak- en tafeltennisgroepen die in de Scheldehal hun plek vinden. Ook gaat men dat jaar met zes autobussen naar de bollenvelden. Koffie maar ook suiker was die jaren nog op de bon. Zo kon het gebeuren dat op de uitnodiging voor het Sint Nicolaas feest stond te lezen dat voor deelname per kind 150 gram suiker moest worden ingeleverd. Eind dat jaar, op 25 oktober 1947 is de verbouwing van de Scheldehal gereed en wordt na een prijsvraag over de naam het als ‘Scheldekwartier’ in gebruik genomen. In 1958 wordt het gebouw gemoderniseerd. Er komt een kantine-feestzaal en een moderne toneelzaal die met 725 stoelen de grootste van Zeeland was.

Monumentendagen
Op Open Monumentendag vindt om 10.00 uur de feestelijk opening plaats van deze kleine expositie over het ontspanningsgebouw ‘Het Scheldekwartier.’ Daarbij worden de originele jaren vijftig gevelletters opnieuw onthuld. Zij werden in 2005 van de sloop gered en herinneren ons aan dit gebouw dat vele jaren mocht dienen als bolwerk van het Vlissingse verenigingsleven. (bron: G.A. de Kok, De Koninklijke Weg; Jacques Cats, De Schelde schrijft geschiedenis.)

Deze zaterdag starten om 11.00, 13.30 en 15.30 uur weer de jaarlijkse rondleidingen vanuit Museum Scheldewerf ‘de Oude Verbandkamer’ naar het Hoofdkantoor en de Machinefabriek die dit jaar 100 jaar bestaat. Aanmelding verplicht. De gidsen worden ondersteund door het voormalige Schelde bedrijfswagentje de Spijkstaal, dat voorzien is van een beeldscherm met foto -, en filmmateriaal. Daarbij aandacht voor traditionele en moderne scheepsbouw, fabrieksarchitectuur, 18e eeuwse stadspaleizen maar ook anekdotes en niet te vergeten de deftige grandeur van de interieurs van de vele passagiersschepen die in Vlissingen werden gebouwd.

Kleine expo 'Het Scheldekwartier.' Op Monumentendag en tijdens openingstijden tot eind oktober te bezoeken. Woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Zondag 14.00 tot 17.00 uur. Aanmelding voor de rondleidingen op Open Monumentendag kan vooraf via scheepsbouwgeschiedenisvliss@gmail.com of voor aanvang in de Verbandkamer.

Privéfoto's
Museum Scheldewerf is op zoek naar privéfoto’s van bezoeken aan het voormalige gebouw het Scheldekwartier in de Van Dishoeckstraat. Van Sinterklaasavonden, de diploma uitreikingen van de Bedrijfsschool, de jaarlijkse huldiging van jubilarissen, toneel en cabaret. Alles is welkom. Op papier of digitaal. Originele foto’s kunnen in bruikleen worden gegeven. In dat laatste geval wordt het materiaal zorgvuldig verwerkt en krijgt u het retour.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief