de-manteling-dna-large
de-manteling-dna-large

Nieuwe stikstofregels kunnen (sommige) procedures weer vlot trekken

MIDDELBURG - Door nieuwe beleidsregels van het provinciebestuur kunnen vanwege het stikstofbesluit vastgelopen vergunningsprocedures weer vlot worden getrokken.


Het college van Gedeputeerde Staten heeft de nieuwe regels dinsdag vastgesteld, net als colleges in andere provincies.

Vanaf vrijdag kunnen er weer vergunningen worden verleend. Belangrijk is dat initiatiefnemers vooraf moeten aantonen dat hun activiteiten niet tot meer stikstofuitstoot leiden.

Mijlpaal

Gedeputeerde Anita Pijpelink ziet de nieuwe regels als ‘een mijlpaal om de balans tussen economie en ecologie’ te herstellen. “Er komt meer duidelijkheid voor Zeeuwse projecten, al is het een eerste stap. Het kader zal niet voor alle initiatieven de oplossing zijn”, zegt zij.

Of initiatiefnemers een vergunning krijgen is afhankelijk van de aard, locatie van het plan en opzichte van Natura 2000-gebieden en de mogelijkheden om te salderen.

Saldo

Degenen die kunnen aantonen dat ze per saldo geen stikstof uitstoten of laten zien dat hun plannen geen grote effecten hebben op Natura 2000-gebieden kunnen weer een vergunning krijgen. Bij projecten voor wie dat wel het geval is moeten de effecten worden gecompenseerd. “De afgelopen jaren hebben we al veel maatregelen genomen om de biodiversiteit in de Zeeuwse natuurgebieden te herstellen”, aldus Pijpelink. “De komende maanden brengen we met andere partijen de mogelijkheden voor een verdere gebiedsgerichte aanpak in kaart.” 


 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>