Het gemeentehuis van Vlissingen.
Het gemeentehuis van Vlissingen. (Archieffoto Linda Raaphorst)

Vlissingen wil werknemers huisvesten in complexen

VLISSINGEN – De gemeente Vlissingen maakt nieuw beleid om arbeidsmigranten goed te huisvesten en beter te kunnen ingrijpen bij overlast. Ze denkt hierbij aan complexen voor maximaal honderd personen in de woongebieden en grotere complexen aan de rand van wijken of op bedrijventerreinen. De regels liggen tot en met woensdag 27 november ter inzage.


De economie groeit en dat betekent voor Vlissingen meer vraag naar werknemers, voornamelijk in de maritieme sector, zoals voor de bouw van de windparken op de Noordzee. Dat trekt buitenlandse arbeidskrachten aan en zij moeten hier goed kunnen leven, zegt wethouder John de Jonge. “We hebben deze mensen keihard nodig. Meerdere bedrijven vragen ons op de schieten met de regels. In de loop van volgend jaar hebben zij hun huisvesting.”

Complexen

Voordat het zover is, moet het nieuwe beleid vastgesteld worden. Tot en met woensdag 27 november kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. ‘Die kunnen de definitieve regels beïnvloeden’, aldus de gemeente. Na de inspraak stelt het college van burgemeester en wethouders de definitieve regels vast.

Buurt

“We zien werknemers van buiten Vlissingen als tijdelijke inwoners die recht hebben op goede huisvesting in een prettige woonomgeving”, zegt wethouder John de Jonge. Vlissingen denkt hiervoor aan middelgrote en grote complexen. Hoeveel dat er zijn en waar ze komen, kan De Jonge nog niet zeggen. Hierover wordt dit voorjaar meer duidelijk. “Het is aan initiatiefnemers om met plannen voor de bouw van complexen te komen. Er zijn zo’n twintig ondernemers met belangstelling.” De initiatiefnemers moeten kijken naar de beste locatie voor hun plan en buurtbewoners hierbij betrekken. “Het verhaal naar de buurt moet dus ook goed zijn", zegt wethouder Sem Stroosnijder.

Parkeren

De nieuwe regels, die bijvoorbeeld gaan over kamergroottes, toezicht en het parkeren op eigen terrein, gebruikt de gemeente om initiatieven te toetsen. Ook bekijkt ze hoe het plan bijdraagt aan het verminderen van overlast. Pas als de planologische procedures goed zijn doorlopen, verleent de gemeente een exploitatievergunning voor de bouw van een complex. “Hierover wordt gecommuniceerd met de belanghebbenden rondom een locatie”, aldus De Jonge.

Integreren

De gemeente vindt het belangrijk om de werknemers niet in een afgelegen gebied te laten wonen. “Als zij hier langere tijd wonen, willen we dat ze zo snel mogelijk integreren, onderdeel worden van de maatschappij”, zegt De Jonge. Vlissingen hoopt dat de werknemers zich zoveel mogelijk inschrijven in de gemeente. Om dit te stimuleren is één van de nieuwe regels dat er toeristenbelasting betaald moet worden als werknemers niet zijn ingeschreven. “Dit voeren we in als prikkel naar de verhuurders om werknemers te stimuleren zich te laten inschrijven.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief