Een nagespeelde strafzitting in de Middelburgse rechtbank.
Een nagespeelde strafzitting in de Middelburgse rechtbank. (Foto: Marijn Riemens)

Open dag rechtbank trekt breed publiek

MIDDELBURG – In de rechtbank Zeeland-West Brabant in Middelburg vond zaterdag een open dag plaats. Bezoekers namen een kijkje in de wereld van de rechtspraak. Aan de hand van een speciaal samengesteld programma kwamen zij meer te weten over de activiteiten die dagelijks in het gerechtsgebouw plaatsvinden.


Jong en oud kwam af op de open dag en zelfs van buiten de provincie. Zij kregen een speciaal programma voorgeschoteld.

President
Op iedere verdieping in het gerechtsgebouw aan de Kousteensedijk was wel iets te doen. Zo konden belangstellenden praten met de president van de rechtbank en een rechtbanktekenaar. Die legde onder andere uit waarom en hoe hij verdachten tekent en liet voorbeelden van illustraties zien.
In een speciaal ingerichte hoek konden bezoekers op de foto in de outfit van de rechter. Met name de jongere bezoekers genoten hiervan.

Inrichting
Wie dacht al veel over het werk van de rechters te weten, kon deelnemen aan een quiz. Het echtpaar Dennis en Hermien wist voor de open dag nauwelijks wat er gebeurt in de rechtbank en vonden het leuk om vanuit hun woonplaats Roosendaal naar Middelburg te komen voor de open dag. "We waren nog nooit in een rechtbank geweest en het was heel interessant", zegt Hermien. De tekenkunsten van de rechtbanktekenaar intrigeerden haar enorm. "Zijn portretten zien er fantastisch uit. Knap dat iemand zoiets op papier weet te zetten."
Voor meneer Castenmiller, die 'om de hoek woont', was het gerechtsgebouw niet nieuw. "Ik ben hier al vaker geweest", vertelt de Middelburger. "Ik kom voornamelijk om de inrichting van het gebouw te bekijken."

Kinderbescherming
Geïnteresseerden konden tijdens de open dag op de eerste verdieping van het gerechtsgebouw een nagespeelde strafzitting bijwonen en vragen stellen aan rechtbankmedewerkers, maar bijvoorbeeld ook aan advocaten en medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen, het Juridisch Loket en de Raad voor de Kinderbescherming. De dertienjarige Sterre uit Middelburg zat naast de kraam van de laatstgenoemde organisatie. "Mijn moeder werkt in de rechtbank en helpt tijdens de open dag", vertelt de jonge bezoekster. "Ik heb net even een rondje gelopen door het gebouw. Doordat mijn moeder hier werkt, weet ik al best veel van de rechtbank af."

BIJDRAGE MARIJN RIEMENS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>