Archieffoto Leonard Passchier

Vlissingen kijkt (weer) hoe ze kan bezuinigen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen stevent voor volgend jaar af op een tekort van naar verwachting twaalf miljoen euro op haar zorg-, werk- en welzijnstaken. Daarom onderzoekt ze - niet voor het eerst - hoe ze haar uitgaven kan verminderen.


“We doen een beroep op het gemeentefonds, maar de Artikel 12-inspecteur schrijft niet zomaar een cheque uit voor het tekort”, zegt wethouder John de Jonge.

Lager

De gemeente Vlissingen krijgt alleen financiële hulp uit Den Haag voor uitgaven die onontkoombaar en onuitstelbaar zijn. “Daarom leggen we al onze uitgaven tegen het licht om te bepalen wat nu echt keihard nodig is”, verklaart De Jonge. “Er zijn taken die we formeel niet hoeven uit te voeren. Ik ga ervan uit dat het tekort lager uitvalt.”

Orionis

Vlissingen heeft, net als veel andere gemeenten in Nederland, grote tekorten in het sociaal domein, waaronder taken op het gebied van zorg en welzijn vallen, en op de post werk en inkomen. Om de uitgaven op dat laatste terrein in te dammen, is er onder meer een plan van aanpak opgesteld voor Orionis Walcheren. Omdat de laatste jaren enerzijds gemeenten minder geld krijgen vanuit het Rijk om mensen aan werk te helpen en er anderzijds meer mensen in de bijstand terecht komen, kampt Orionis met financiële problemen. “Drie jaar geleden hebben we het plan gemaakt en er onder meer keihard aan gewerkt om meer mensen met een uitkering te laten uitstromen naar werk”, vertelt wethouder Sem Stroosnijder. “Het tekort op de uitkeringen wordt langzaam lager, maar we zijn er nog niet.”

Werkbedrijf

Daarnaast zien de drie Walcherse gemeenten - naast Vlissingen is Orionis een voorziening van de gemeenten Middelburg en Veere - het tekort op het werkbedrijf gestaag groeien, zegt Stroosnijder. “We onderzoeken samen met Middelburg en Veere hoe we het werkbedrijf efficiënter kunnen maken. Niet om winst te maken, maar om het tekort aan te pakken.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief