Jolanda van Boven, de nieuwe voorzitter van de VOC, in het kantoor van de ondernemersvereniging.
Jolanda van Boven, de nieuwe voorzitter van de VOC, in het kantoor van de ondernemersvereniging. (Foto: Britta Janssen)

Ondernemersvereniging VOC wil zichtbaar zijn

VLISSINGEN - Veel voorzitterstaken verrichte Jolanda van Boven al, maar nu is ze ook officieel het boegbeeld van de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC). Ze wil de club zichtbaarder maken, zodat ondernemers en inwoners duidelijker zien wat de VOC allemaal doet.


Voor haar benoeming tot voorzitter vorige maand was Jolanda van Boven al anderhalf jaar interim-voorzitter van de VOC. Ze heeft zich onder meer ingezet voor de nieuwe sfeerverlichting in de winkelstraten en de terugkeer van een kantoor- en vergaderruimte. “De VOC moet meer smoel krijgen”, stelt Van Boven. “Het is belangrijk dat we kunnen laten zien wat we doen en ondernemers helpen.”

Spannend

Begin september opende het kantoor aan de Lange Zelke 24. “De eerste week was spannend, maar het loopt hartstikke goed. Het bezoek is heel divers, van ondernemers met ideeën tot inwoners met vragen. En ondernemers die ik nog nooit had gezien.”

Het kantoor is elke dinsdag open van 9.30 tot 11.30 uur en in de even weken ook op woensdag van 14.30 tot 17.30 uur. Iedereen is welkom. In het pand hebben VOC-leden ruimte om hun bedrijf te promoten, er liggen folders over Vlissingen en ondernemen en VOC-bestuursleden zijn aanwezig voor vragen of om te sparren. De VOC vergadert in het pand en het is de bedoeling om ondernemersbijeenkomsten te gaan organiseren over bijvoorbeeld (brand)veiligheid en (online) promotie.

Kerstbomen

Nu de sfeerverlichting, waarvoor jaren is gespaard, in bijna alle winkelstraten is vernieuwd, werkt de ondernemersvereniging alweer aan een volgend ‘versierproject’: kerstbomen voor de kop van het Scheldeplein. “We hebben driehonderd kerstbomen in de fonteinbak van de Walstraat gezet. De fontein doet het niet meer en is te oud om nog te repareren. Nu is de bak iedereen een doorn in het oog.” De kerstbomen blijven naar verwachting tot eind februari staan. “Hopelijk kunnen we daarna nieuwe planten neerzetten totdat duidelijk is wat er met de fonteinbak gaat gebeuren.”

Scheldestraat

Het vernieuwen van de BIZ-regeling, die eind volgend jaar afloopt, vindt Van Boven een goede aanleiding om meer ondernemers te overtuigen zich aan te sluiten bij de VOC. De ondernemers in de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) - de binnenstad en boulevards - betalen een belasting, afhankelijk van de woz-waarde van hun bedrijfspand. Dit geld komt in het BIZ-fonds terecht en hiermee financiert de VOC projecten ter verbetering van het centrum, zoals de sfeerverlichting, sinterklaasintocht en plantenbakken. “De BIZ is verplicht, maar het VOC-lidmaatschap niet. We hebben 245 BIZ-aanslagen en honderdzestig ondernemers zijn lid van de VOC. Mijn doel is dat dit er tweehonderd worden, want samen sta je sterker.” Daarom gaat het VOC-bestuur zoveel mogelijk ondernemers bezoeken. “We gaan ze overtuigen van de voordelen van het gratis VOC-lidmaatschap, haha.” Zo beslissen leden mee over de besteding van het BIZ-fonds.

De ondernemersvereniging is blij met de BIZ-regeling, bijvoorbeeld omdat het VOC-bestuur de betalingen niet hoeft te innen. Dat regelt de gemeente via de belastingen. “Er zijn nieuwe straten die zich willen aansluiten bij de BIZ, zoals de Scheldestraat, dus dat betekent dat we iets goed doen.”

Groter

Van Boven vindt het belangrijk om uit te dragen wat de VOC doet en wat er goed gaat in de stad. Door haar jarenlange ervaring als bestuurslid weet ze dat dit een project van de lange adem is. “Ik probeer klagen en onwetendheid te blijven tackelen, door in gesprek te gaan en daarbij mensen in hun waarde te laten en ook uit te leggen waarom iets niet kan. Er komt zoveel bij kijken om bijvoorbeeld een evenement te organiseren of nieuwe sfeerverlichting te realiseren en dat zien mensen niet.”

Door chronische gezondheidsklachten heeft Van Boven niet de energie om alles te doen wat ze zou willen, maar ze pakt zoveel mogelijk zaken meteen op. “Ik ben positief ingesteld en krijg er energie van als iets lukt. Het liefst wil ik de hele stad betrekken bij de VOC, zodat we samen groter gaan denken dan onszelf.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>