Afbeelding
Foto: Leonard Passchier

Vijf partijen presenteren actieplan voor veiliger Vlissingen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Vijf partijen in de Vlissingse gemeenteraad willen meer samenwerken met allerlei organisaties om Vlissingen veiliger te maken. CDA, POV, PvdA, SGP en VVD hebben een plan met zes actiepunten opgesteld dat ze met de rest van de gemeenteraadsfracties willen bespreken.

Het plan pleit voor verplaatsing van de coffeeshops buiten het huidige gebied, opheffing van het ingezetenencriterium (i-criterium), gerichter patrouilleren op straat, een centraal overlastmeldpunt met een buurtappsysteem, betere verdeling van de centrumfunctie van Vlissingen en strengere handhaving van de regels voor kamer- en onderverhuur.

Enquête

De vijf presenteren hun plan na de avond die ze in oktober belegden over de overlast. Hierbij waren onder meer inwoners, burgemeester Bas van den Tillaar en raadsleden van andere fracties aanwezig. De aanwezigen deelden hun ervaringen en vulden een enquête in. Op basis van de resultaten stelden CDA, POV, PvdA, SGP en VVD hun plan op, melden ze in een gezamenlijk persbericht.

Centrumgemeente

Ze maken zich onder meer sterk voor het opheffen van het i-criterium. ‘De vrijwel ergste overlast op straat is begonnen met de invoering hiervan.’ Ook pleiten ze voor een meldpunt waar bij klachten direct actie ondernomen wordt. ‘Koppel dit aan een netwerk van buurtapps, zoals die in de binnenstad.’

Vlissingen is centrumgemeente voor verschillende zorgtaken en die functie drukt volgens de vijf te zwaar op de stad. ‘Het heeft een aanzuigende werking op overlast en criminaliteit. Wij willen de toeloop naar Vlissingen stoppen.’ Bij het aanpakken van problemen in de kamer- en onderverhuur willen ze extra mensen laten controleren en hierbij meer optrekken met de woningcorporaties.

Gemeenteraad

De vijf willen in discussie met de rest van de raad. ‘We sturen aan op behandeling en besluitvorming in de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2020. We blijven in overleg met de inwoners en koppelen resultaten van die besluitvorming naar hen terug. We willen méér doen en door beter samen te werken meer bereiken.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief