Het jaarlijkse zomerfeest trekt volgens Mae Uku bezoekers uit het hele land.
Het jaarlijkse zomerfeest trekt volgens Mae Uku bezoekers uit het hele land. Foto: Annet Eekman

'Moluks centrum hoort in Molukse wijk'

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG - Stichting Mae Uku in Oost-Souburg kijkt met een goed gevoel terug op de avond die ze hield over haar toekomst. “Met zo’n honderd aanwezigen was de opkomst behoorlijk en door de reacties durven we de uitdaging aan om te onderzoeken of we ons gebouw en de stichting kunnen behouden”, vertelt Ben Sekewaël van Mae Uku.

Daarvoor moet de stichting nieuwe bestuursleden en vrijwilligers werven die de handen uit de mouwen willen steken. Ook praat Mae Uku met de gemeente Vlissingen over het overnemen van het stichtingsgebouw aan de Prins Hendrikstraat, middenin de Molukse wijk in Oost-Souburg.

De gemeente stoot accommodaties af om te kunnen bezuinigen. “Als de stichting het gebouw van de gemeente overneemt, moeten we wel een voltallig bestuur en genoeg hulp van vrijwilligers hebben”, legt Sekewaël, die het stichtingsbestuur ondersteunt, uit. De stichting is financieel gezond, maar kan het gebouw alleen beheren met belangeloze inzet. “Tijdens de bijeenkomst hebben zich al enkele vrijwilligers gemeld, dus dat is positief.”

Kerk

De bijeenkomst vond eerder deze maand plaats en trok volgens Sekewaël niet alleen Molukse mensen uit Souburg en Vlissingen, maar ook uit Middelburg en Koudekerke. Dat toont volgens hem aan dat de stichting en haar gebouw een bovengemeentelijke functie hebben. Eén van de vragen die tijdens de avond aan bod kwam, was of de stichting zonder het pand aan de Prins Hendrikstraat verder kan. “Toen werd bevestigd dat het gebouw voor veel Walcherse Molukkers emotionele waarde heeft. Het is begin jaren ‘60 samen met de Molukse wijk in Souburg gebouwd als hun kerk. En het christelijk geloof is belangrijk in de Molukse gemeenschap.” Het gebouw deed dienst als kerk, totdat de gemeenschap begin jaren ‘90 het nieuwe kerkgebouw aan de Burgemeester Stemerdinglaan in gebruik kon nemen.

Onderhoud

De gemeente Vlissingen praat met de stichting over overname van het gebouw. “Hoe, voor welk bedrag en op welke termijn is onderwerp van gesprek”, laat een gemeentewoordvoerder weten. “We ronden eerst deze gesprekken en de besluitvorming af voordat we de uitkomst naar buiten brengen.”

Sekewaël zegt dat de gemeente het gebouw voor een symbolisch bedrag wil overdoen aan Mae Uku. De stichting vraagt wel of de gemeente het gebouw aan de buitenkant wil opknappen. “De zijmuren zijn niet best, waardoor het tocht binnen, en het hout rot. Binnen hebben we het zelf onderhouden.”

Walchers

Om als nieuwe eigenaar het onderhoud te kunnen betalen, zijn er vrijwilligers en financiële donaties nodig. De bereidheid hiervoor is tijdens de avond gepeild. “Er waren veel positieve reacties, maar het merendeel van de aanwezigen waren Molukse mensen van de tweede en derde generatie. Er waren weinig jongeren aanwezig en hen willen we beter betrekken bij de stichting. Daarom denken we er bijvoorbeeld over om meer activiteiten, naast de dansgroep voor kinderen en jongeren, te organiseren. Ook gaan we mensen benaderen voor het bestuur. We hebben nu vier bestuursleden en dat moeten er zeven zijn.”

Ook Middelburgers zijn betrokken bij het bestuur. “Zij gaven bij de avond aan nog steeds een stichtingsgebouw in hun wijk te missen. Het is belangrijk dat we op Walcheren een gebouw als Mae Uku behouden. Een veelgehoorde mening was dat een Moluks centrum midden in de wijk moet staan en niet ergens anders in het dorp. En als dit een Walchers centrum wordt, kunnen we wellicht ook de sympathisanten uit de andere gemeenten benaderen voor ondersteuning.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief