De winkels in de Walstraat.
De winkels in de Walstraat. Foto: Annet Eekman

'Binnenstad moet kleiner voor gezond winkelbestand'

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Een winkel in een aaneengesloten winkelstraat heeft meestal meer omzet dan een zonder winkels naast zich. Daarom kijkt de gemeente Vlissingen volgend jaar hoe ze het winkelhart van Vlissingen compacter kan maken.

Dit vertelt de Vlissingse wethouder Sem Stroosnijder na een wandeling door de binnenstad met landelijke experts van de Retailagenda, een project van het ministerie van Economische Zaken. Vlissingen heeft, net als verschillende andere gemeenten in Nederland, een Retaildeal afgesloten om de binnenstad te versterken. Experts van het project kwamen onlangs kijken hoe het er in Vlissingen voorstaat. Bij de wandeling sloten ook ondernemers en vastgoedeigenaren aan. "De experts waren positief verrast door de sfeer van samenwerking die er in Vlissingen is", vertelt Stroosnijder. "Bijvoorbeeld ondernemersvereniging VOC, stichting Vlissingen Binnenstad Aan Zee, makelaars en de Koninklijke Horeca werken hier samen aan de leefbaarheid."

Geschiedenis

De experts viel op dat de geschiedenis op veel plaatsen zichtbaar is in de stad. Daarbij werd volgens de wethouder ook duidelijk dat hiermee niet overal even zorgvuldig is omgegaan. "Zo vielen de monumentenpandjes met stalen luifels voor de overkapping op. Ja, soms hadden zaken sjieker aangepakt kunnen worden."

Leegstand

De experts vinden volgens Stroosnijder dat Vlissingen goed bezig is met het terugdringen van de leegstand. "Wel is er nog steeds een verbeterslag te maken, maar dat geldt voor binnensteden in het hele land." Wat de aanpak hier bemoeilijkt is volgens de wethouder het grote centrum van Vlissingen. "Op veel plekken mogen winkels zich vestigen. Het brede centrum moet daarom krimpen voor een gezond winkelbestand. Hiermee gaan we volgend jaar, samen met pandeigenaren, aan de slag." Dat kan er bijvoorbeeld in resulteren dat winkelpanden een woonbestemming krijgen, zoals in de Walstraat-Zuid is gebeurd.

Parkeren

Ook het parkeerbeleid kwam ter sprake. "Dat blijft een struikelblok tussen gemeenten en ondernemers. Ondernemers zouden natuurlijk graag zien dat het gratis parkeren is in de binnenstad, maar voor de gemeente is dat financieel niet haalbaar. Daarbij helpt het betaald parkeren ook om de parkeeroverlast te reguleren."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief