'Ook de verhalen achter de spullen zijn mooi'
Karl en Roxanne houden van vintage en retro spulletjes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Karl en Roxanne houden van vintage en retro spulletjes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK (Foto: Bennie Krajenbrink)

'Ook de verhalen achter de spullen zijn mooi'

BORSSELE - Tussen alle babykleertjes, tweedehands eettafels en boeken over van alles en nog wat staan af en toe opmerkelijke zaken te koop op het welbekende Prikbord van Zeelandnet. In samenwerking met de provider pikt Weekblad de Bode deze pareltjes er eens in de twee weken tussenuit en zet ze extra in de spotlights. In deze tweede aflevering richten we onze blik op een grote verzameling vintage en retro-spullen in Borssele.


Vintage? Retro? Volgens het Van Dale-woordenboek zijn het beide termen voor spullen die door hun ouderwetse uitstraling modieus zijn. “Wij vinden het gewoon leuk”, zegt Roxanne Moerman echter. Ze heeft spullen uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw altijd mooi gevonden, maar sinds ze samenwoont met haar vriend Karl in Borssele, die toevalligerwijs al veel oude spullen had staan, is ze de spullen gaan verzamelen.

Doorleefd

Haar vriend is gek van het Nederlandse huishoudmerk Brabantia, zelf houdt ze vooral van emaille spulletjes en religieuze beelden. “Het oude, doorleefde vind ik ontzettend mooi. De verhalen die achter de spullen schuilgaan boeien me ook. Dat heb je niet als je iets nieuws koopt. Als het een mooi verhaal is, wil ik er ook best iets meer voor betalen.”

Kringloopwinkels

Roxanne en Karlhebben het er druk mee. Ze gaan vrijwel elk weekend naar een rommel- of snuffelmarkt of kringloopwinkels in de buurt, op jacht naar leuke dingen die hun huis kunnen verfraaien. “We vinden altijd wel iets”, lacht ze.

Mede daardoor staat het huis en de loods ernaast behoorlijk vol. Daarom zetten ze nu een flinke hoop spullen te koop: emaille servies, zowel in het oranje, groen als wit, een paar religieuze beelden, transistorradiootjes, oude, maar o zo hippe vaasjes, door Karl gemaakte lampen van oude straalkacheltjes, een klassieke opafiets en een witte ventilator met mintgroene bladen.

Moeilijk

Kopers kunnen alles in één keer meenemen, maar dingen ook los kopen. “We kunnen niet alles houden, maar ik vind het best moeilijk om spullen te koop te zetten”, is ze eerlijk.

Zeker als mensen er dingen mee doen die ze zelf nooit zou doen. Zo kocht iemand ooit een blauw schilderstrapje van haar. De nieuwe eigenaar schuurde het kaal, schilderde het in een andere kleur en zette het resultaat trots op social media. “Ik dacht: ‘De volgende keer vraag ik het wat ze ermee gaan doen’.”

Eindewege

Roxanne en Karl hebben het plan om volgend jaar van Borssele naar Eindewege te verhuizen. Daar hebben ze een huis met een grote loods op het oog waar ze hun vintage spullen en de oldtimers, Kreidlers en Zundapps, die ze ook hebben staan, in passen. “Onze droom is om er dan ook een winkel in te beginnen.” Nu hebben ze al een Facebook-pagina onder de naam ‘roestique’ waarop ze een groot deel van hun collectie laten zien.

De advertentie van Roxanne is te vinden op Zeelandnet Prikbord. Zoek in de categorie kunst, antiek en design en dan vintage.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>