Op de voorgrond directeur Hannie Kool van het Zeeuws Archief en burgemeester Bas van den Tillaar en achteraan archivaris Ad Tramper (2e v r).
Op de voorgrond directeur Hannie Kool van het Zeeuws Archief en burgemeester Bas van den Tillaar en achteraan archivaris Ad Tramper (2e v r). Foto: Britta Janssen

‘Samenwerken is noodzaak voor archief’

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Het gemeentearchief in Vlissingen sluit haar deuren. Per 1 januari voert het Zeeuws Archief in Middelburg de taken van het Vlissingse archief uit. Er zal daar goed voor de stukken gezorgd worden, benadrukte directeur Hannie Kool van het Zeeuws Archief bij de officiële ondertekening. “We beheren ook de archieven van de gemeenten Middelburg en Veere en zo kunnen we bijvoorbeeld Walcherse connecties maken, onder meer voor onderzoek naar de Watersnoodramp van 1953.”

Het Vlissingse gemeentearchief is vanaf woensdag 1 januari gehuisvest in het Zeeuws Archief. Dat betekent niet dat alle stukken dan al in de Zeeuwse hoofdstad zijn, want er is zoveel te verhuizen, dat de transporten tussen de Hellebardierstraat in Vlissingen en het Hofplein in Middelburg nog tot maart in beslag nemen. Zo wordt er ruim twee kilometer papier naar Middelburg vervoerd, en dan komen daar bijvoorbeeld ook nog de vele negatieven van foto’s en tekeningen bij.

Daarnaast blijft het Zeeuws Archief de niet openbaar toegankelijke bunker van het gemeentearchief aan de Hellebardierstraat gebruiken voor opslag. “Dit is een depot voor collecties die niet veel worden geraadpleegd”, aldus Kool.

Emoties

De studiezaal in Vlissingen was donderdag 19 december voor het laatst open. De dienstverlening via de website en e-mail gaat in januari en februari gewoon door. Vanaf 1 maart kunnen belangstellenden de archieven en collecties van de gemeente Vlissingen in de studiezaal van het Zeeuws Archief raadplegen. Het centrum aan het Hofplein is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Op 1 maart moet het pand aan de Hellebardierstraat leeg zijn. De gemeente wil het verkopen. “Ondanks alle emoties heeft het Vlissingse archief een betere toekomst in het Zeeuws Archief”, zei de Vlissingse wethouder Rens Reijnierse bij de ondertekening. “We moesten grote investeringen doen en daarnaast is een bepaalde centralisatie noodzaak.” De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar zei te erkennen dat een gemeentearchief de inwoners raakt. “We hebben hier 25, 26 meter archief van de Schelde, twintig meter aan fotocollectie van Dert en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is belangrijk om dat archiefbeheer goed te regelen. We zijn deze verhuizing gestart vanuit een bezuiniging, maar uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van het archiefbeheer.” Dat is volgens hem in goede handen bij het Zeeuws Archief.

1572

Ad Tramper, vele jaren gemeentearchivaris in de Hellebardierstraat, verhuist ook naar Middelburg. “Ik heb er een tijd tegenaan gehikt, maar op een bepaald moment moet je de knop omzetten. Je moet voor de toekomstbestendigheid verder kijken dan alleen voor jezelf. En we konden allemaal mee naar Middelburg, dat is ook belangrijk.” Samenwerking is volgens Tramper nodig om toekomstige vraagstukken te kunnen oplossen. “We zijn in Vlissingen op een na allemaal rond de zestig jaar en door samen te werken kunnen we onze kennis doorgeven.”

Tramper ziet kansen om vanuit Middelburg bijvoorbeeld tentoonstellingen in een bredere context te kunnen presenteren. Zo wil het Vlissingse college van burgemeester en wethouders aansluiten bij het landelijk ‘Samenwerkingsverband van 1572-gemeenten, om de voor het ontstaan van de Nederlanden belangrijke historische gebeurtenissen in 1572 gezamenlijk te vieren en te herdenken dat dit in 2020 450 jaar geleden is. “Ik ken de Vlissingse geschiedenis van 1572 goed en Vlissingen en Veere zijn hierin samen opgetrokken. Het Zeeuws Archief beheert ook het gemeentearchief van Veere, dus dat is interessant voor onderzoek.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief