Gezelligheid in het buurtcafé bij de bibliotheek.
Gezelligheid in het buurtcafé bij de bibliotheek. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Gezellig buurtcafé verbindt mensen

VLISSINGEN – Iedere eerste donderdag is er een buurtcafé in de bibliotheek in Vlissingen. Het is enkele maanden geleden opgezet voor ontmoeting tussen mensen. Daarom is het café gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. 


De afgelopen editie van het buurtcafé stond in het teken van muziek uit ‘de oude doos’. Buurtbewoners haalden herinneringen op aan bijvoorbeeld de beginjaren van André van Duin, Johnny Jordaan, Elvis en Doris Day.

Leefbaarheid

Het buurtcafé is een samenwerking van de gemeente Vlissingen, de bibliotheek in Vlissingen, project Postmaatjes en onderwijsinstelling Scalda. Het doel is om mensen met elkaar in contact te brengen en zo de leefbaarheid in de gemeente te vergroten. Marileen van Wijnen is werkzaam bij de bibliotheek en enthousiast over de bijeenkomsten. “Dit is de derde keer dat we een buurtcafé organiseren en er is genoeg animo. Het is laagdrempelig, omdat we het in de bibliotheek houden, waar mensen gemakkelijk kunnen aanschuiven of weggaan.”
Scalda-studenten hebben oude tv-fragmenten uit de jaren ’60 en ’70 opgezocht om te kunnen vertonen. Bibliotheekbezoekers bleven staan kijken en kwamen uiteindelijk aan tafel zitten.

Enquête

Hicham Boutchich is docent aan Scalda. “Onze studenten volgen de lessen Company2Learn, waarbij ze leren projectmatig te werken. Ze ontwikkelen hun sociale vaardigheden en leren een activiteit te organiseren.” Er zijn twintig groepjes bestaande uit acht of negen eerstejaarsstudenten van verschillende opleidingen. Zij krijgen begeleiding van een derdejaarsstudent. Samen werken ze aan een project, zoals het buurtcafé. Vorige maand hielden ze een enquête onder de deelnemers, met als vraag welke thema’s interessant zouden kunnen zijn. ‘Muziek uit de oude doos’ bleek de grote favoriet. De studenten gingen aan de slag met de voorbereidingen, maakten een begroting, zochten oude muziek en filmfragmenten op en stelden een programma voor de ochtend samen.

Televisie

Student Jordy Dees (19) was vooraf wel een beetje zenuwachtig. “Ik ben blij dat het goed ging en dat de mensen het leuk vonden.” Ria Heyboer (76) is al bij ieder buurtcafé aanwezig geweest. “Het is gezellig om eens met andere mensen te praten. Met de jongelui erbij is het extra leuk”, zegt ze. Naast haar zit David Hovhannisyan (19). “Ik hoorde net iemand vertellen dat ze vroeger thuis geen tv hadden en dat ze bij de buren langs gingen om televisie te kijken. Dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Het gaat nu zo anders.”

Gespreksonderwerp

De gesprekken komen soepel op gang en gaan al snel over allerlei andere onderwerpen. Van Wijnen vindt dat de kracht van het buurtcafé. “Mensen worden door het thema op een gespreksonderwerp gebracht, waardoor er geen ongemakkelijke stiltes vallen. Ze komen met elkaar in contact en dat is wat we willen. De bibliotheek heeft een steeds grotere rol in het verbinden van mensen en vergroten van de leefbaarheid. Zo hebben we ook het digicafé, voor mensen met vragen over hun tablet, smartphone of laptop.”

Het buurtcafé is op de eerste donderdag van de maand te bezoeken en begint om 10.00 uur. Het thema van het buurtcafé op 6 februari is ‘Duurzaamheid’.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>