Afbeelding
Foto: Remco Gerritse

Provincie wil meer weten over effecten van zelfstandig rijden

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De provincie doet mee aan twee onderzoeken naar de effecten van zelfstandig rijden.

Het kost de provincie een ton. “Het kan nog tien of twintig jaar duren, maar één ding is zeker: autonoom rijden gaat een keer gebeuren”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. “En dan heeft het een enorme impact. Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn. Dan moet je meedoen met dit soort onderzoeken, want als Zeeland willen we geen achteraankomertje zijn.”

Living lab

Het landelijke onderzoeksprogramma heet ‘Living lab de Catalyst’ en bestaat uit twaalf onderzoeken naar de effecten van autonoom rijden. “Je kijkt naar onze provincie, naar onze bedrijven en naar de behoefte die er is. Op basis daarvan maak je de keuze aan welke onderzoeken je meedoet.”

Wegbeheerders

In Zeeland gaat het om een onderzoek dat wegbeheerders helpt om zich voor te bereiden op autonoom rijden en het digitaliseren van diensten. Het gaat bijvoorbeeld om de inrichting van de wegen, het verwerken van gegevens en de verantwoordelijkheid. Het tweede is een economisch onderzoek naar de kansen en risico’s voor bedrijven in de logistiek. HZ University of Applied Sciences, TNO en de Erasmus Universiteit zijn betrokken bij dit onderzoek dat twee jaar duurt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief