Het herdenkingsmonument Levenslicht.
Het herdenkingsmonument Levenslicht. Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Levenslicht herdenkt Joodse Vlissingers

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Om stil te staan bij de Vlissingse slachtoffers van de Holocaust is van zaterdag (25 januari) tot en met zondag 2 februari het herdenkingsmonument 'Levenslicht' te zien op de kruising van de Oude Markt met de Lepelstraat en Sint Jacobsstraat in Vlissingen.

Maandag (27 januari) is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz in Polen, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Voor de herdenking van de slachtoffers ontwierp Daan Roosegaarde op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het lichtmonument Levenslicht. Dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Die symboliseren het aantal Nederlandse slachtoffers. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. 'Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer doven, als een ademhaling in licht', laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten. 'Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Hiermee blijft de herinnering levend.' 

Traditie

In elke Nederlandse gemeente waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners zijn weggevoerd, wordt een deel van de stenen tentoongesteld. In Zeeland zijn dat naast Vlissingen ook onder meer Middelburg en Goes. In de Joodse herdenkingstraditie zijn stenen belangrijk, net als ook in de Roma- en Sinti-cultuur. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt.

Na zondag 2 februari plaatst de gemeente Vlissingen enkele stenen van Levenslicht bij het monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse inwoners op de Oranjedijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief