Joke Küppers (staand) helpt Trees bij het breien. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Joke Küppers (staand) helpt Trees bij het breien. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Breien voor buur(t) die extraatje kan gebruiken

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – Bij het Odensehuis Walcheren in Vlissingen staat de dinsdagmiddag in het teken van breien voor anderen. Met ‘Brei voor je buur(t)’ wil het huis inwoners met elkaar verbinden. Iedereen is welkom. “Mensen met geheugenproblemen zijn vaak eenzaam en dan heb je eerder kans op geheugenproblemen. Door samen iets leuks te doen, snijdt het mes aan meerdere kanten”, zegt Joke Küppers van het Odensehuis Walcheren.

Het Odensehuis is een ontmoetingsplek voor inwoners van Walcheren met geheugenproblemen, zoals dementie, en voor hun familie en vrienden. De nadruk ligt in het huis op het ontmoeten. Even niets hoeven, je niet groot hoeven houden voor anderen, maar genieten en praten met mensen die voor gelijksoortige uitdagingen staan. “Mensen met dementie worden vergeetachtig, krijgen problemen met dagelijkse handelingen en communiceren. Ook kunnen ze tijdens een gesprek vergeten waar het over gaat”, legt coördinator Joke Küppers van het Odensehuis Walcheren uit. “Het gevolg is dat mensen zich terugtrekken uit de maatschappij, en dat terwijl deelname aan sociale activiteiten een positieve werking heeft op het geheugen.”

Kindertruitjes

In het Odensehuis is iedereen welkom. Een zorgindicatie is niet nodig. Mensen mogen binnen lopen wanneer ze dat willen. Ook mensen die geen dementie hebben, zijn welkom. Door in contact te komen met de deelnemers van het Odensehuis brengen zij de maatschappij naar binnen. “Met de breimiddagen willen we verschillende doelen bereiken”, legt Küpper uit. “De deelnemers hebben letterlijk iets om handen en komen in gesprek met anderen. Bovendien breien ze niet voor niets, maar voor mensen uit de buurt die het financieel niet breed hebben. Ik heb adressen van mensen die wel iets extra’s kunnen gebruiken. Voor hen breien we. Bijvoorbeeld kindertruitjes, sokken en mutsen.”

Motivatie

De bollen wol en breinaalden liggen op tafel. Onder het genot van een kopje koffie of thee zitten de dames te breien. Onderwijl kletsen ze over van alles. Sonja is mantelzorgster van haar man, die dementie heeft. “Hier heb ik even iets anders aan mijn hoofd,” zegt ze, wanneer het gesprek komt op de motivatie waarom mensen naar het Odensehuis komen. Het erkennen en accepteren dat bepaalde handelingen niet meer gaan, valt voor zowel de patiënt als de familie niet mee.

Uitdagen

In het Odensehuis Walcheren wordt de aandacht dan ook vooral gericht op wat iemand nog wel kan. Zo ontdekte Trees dat zij nog altijd kan breien. “Toen ik zes was heb ik leren breien en ik heb wat afgebreid. Maar de laatste jaren deed ik het niet meer.” In het Odensehuis Walcheren heeft ze de breinaalden weer opgepakt, op aanmoediging van Küppers. “Door dementie raken mensen ook hun motivatie kwijt. Het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid nemen af. Door hen uit te dagen en mee te denken in oplossingen, kan er vaak nog heel veel wel.”

Inloop

Het Odensehuis Walcheren aan het Pablo Picassoplein in Vlissingen is iedere dinsdag en woensdag open van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. De breimiddagen zijn iedere dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur. De vrije inloop maakt het voor iedereen mogelijk om aan te schuiven wanneer het uitkomt.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief