Adri Franke (tweede van links) is dolblij met de machines van Scalda. Hier schudt hij de hand van Dick Hoogstrate. FOTO ZEEUWS WERK
Adri Franke (tweede van links) is dolblij met de machines van Scalda. Hier schudt hij de hand van Dick Hoogstrate. FOTO ZEEUWS WERK Foto: Zeeuws Werk

Zeeuws Werk heeft tegenslag al bijna overwonnen

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - Het was een klap van jewelste, maar leerwerkbedrijf Zeeuws Werk heeft een paar weken na de inbraak, toen er voor duizenden euro’s aan gereedschap werd gestolen, de boel weer goed op de rit. De in Veere woonachtige begeleider Adri Franke zegt dat het mede komt door de hulp van tal van bedrijven en onderwijsinstellingen waarmee Zeeuws Werk heeft te maken.

Eind vorig jaar maakten inbrekers voor tussen de 15.000 en 20.000 euro aan handgereedschappen buit. Het ging onder meer om decoupeerzagen, verschillende soorten frezen en negen stofzuigers. De dieven leken precies te weten waar ze moesten zijn, want ze ontweken het alarmsysteem en waren niet te zien op de beveiligingscamera’s van Zeeuws Werk, in tegenstelling tot op de camera’s van omliggende bedrijven. Die beelden gingen naar de politie, maar arrestaties heeft het nog niet opgeleverd. “De dag na de inbraak heb ik een nieuw alarmsysteem gekocht en laten installeren”, zegt Adri Franke.

Vertrouwen

Verder moest hij in de dagen na de diefstal veel praten. “Iedereen was van slag, het vertrouwen was weg”, zegt hij. “Er waren wat peptalks, maar op een gegeven moment hebben we gezegd dat we ondanks alles het beste gewoon konden gaan werken.” Mede dankzij de hulp van partners als Orionis Walcheren en praktijkschool Het Bolwerk en relaties, die financiële en materiële hulp gaven, lukte dat ook. “Al met al was het wel een zware maand.”

Wie nu in de werkplaats aan de Poortersweg komt merkt daar bijna niets meer van. Met een schenking van afgeschreven machines door Scalda werd twee weken geleden definitief een streep gezet onder de moeilijke periode. “Door zulk soort gebaren komt het vertrouwen in de mensen terug. Het is goud voor een bedrijf als het onze.”

Tierelier

Zeeuws Werk bestaat sinds 2019 en draait ondanks de tegenslag als een tierelier. Bij de sociale onderneming werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, leerlingen uit het praktijkonderwijs en cliënten van instellingen als Gors en ‘s Heeren Loo. Onder begeleiding werken ze met hout. Ze korten plankjes af, maken eenvoudige kistjes voor kerstattenties, maar ook bloembakken en complete meubels en kasten.

Aankruisen

Bij Zeeuws Werk worden de mensen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Franke sleept met zijn enthousiasme veel werk binnen en kijkt bovendien of, wanneer en waar naartoe krachten kunnen uitstromen. “Na twee weken op proef krijg je een shirt van Zeeuwse Werk en je werkkleding. Dat draag je elke dag. Iedereen is gelijk. Dat is onze kracht. We gaan niet op een papiertje aankruisen wat iemand wel of niet kan, maar kijken wat hij of zij wel kan. Dat doen ze vervolgens. En iedereen mag fouten maken, graag zelfs. Daar leer je van.”

Poetsen

De niet-lullen-maar-poetsen-aanpak werkt. De jongens en meiden groeien bij Zeeuws Werk van een 16-urige naar 32-urige werkweek. Daarna is het de bedoeling dat ze uitstromen naar regulier werk. “We zien dat mensen hier weer positief worden en zin krijgen om te werken. Natuurlijk zijn het niet alleen maar succesverhalen, maar we hebben er wel veel. Als ze hun best doen, lukt het hen. Dat proberen we die gasten bij te brengen. Ik probeer hen aan een baan te helpen, maar zij doen het in de eerste plaats zelf.”

Zeeuws Werk zet op zaterdag 13 maart de deuren open voor publiek en relaties. Iedereen is dan welkom. Houd de website www.zeeuws-werk.nl in de gaten voor meer informatie. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief