Jacob Bellevois' doek 'De Slag bij Medway met de veroverde
Jacob Bellevois' doek 'De Slag bij Medway met de veroverde "Unity" (voorheen "Jonathan")' uit 1670. Foto: Gordon Burns

Muzeeum krijgt zes topschilderijen in bruikleen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Het Zeeuws maritiem Muzeeum in Vlissingen mag de komende tien jaar zes maritieme topschilderijen uit de zeventiende eeuw exposeren.

Het museum krijgt de scheepsportretten en zeegezichten in bruikleen van kunstverzamelaar Anthony Inder Rieden. Deze werken helpen het Muzeeum zich naar eigen zeggen te positioneren tot hét zeevaardersmuseum van Nederland.

Eén van de bruiklenen is Jacob Bellevois' grote doek van de beroemde 'Tocht naar Chatham', onder leiding van Michiel de Ruyter in 1667. Dit en de andere vijf schilderijen komen uit de collectie van de Londense verzamelaar van Nederlandse afkomst Anthony Inder Rieden (1940).

Perfect

Samen met Inder Rieden selecteerden de medewerkers van het Vlissingse museum enkele werken die 'perfect passen bij het verhaal van de toekomstige nieuwe inrichting' van het Muzeeum. Dat nieuwe verhaal gaat over de zeereis, gezien vanuit de persoonlijke ervaringen van zeevaarders, over hoe de wereldhandel ontstond en Zeeland rijkdom en macht vergaarde in de zeventiende eeuw, maar ook diepe sporen naliet.

In het verhaal komen personen aan bod die onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis en identiteit van Vlissingen, Zeeland en heel Nederland. Michiel de Ruyter, geboren en getogen in Vlissingen, krijgt een centrale rol in de nieuwe opstelling over zeevaarders. Cornelis Lampsins, de koopman, scheepsbouwer, slavenhandelaar én werkgever van De Ruyter, in wiens huis het Muzeeum is gevestigd, krijgt ook een belangrijke rol.

Tentoonstelling

In aanloop naar de herinrichting organiseert het museum al een tentoonstelling van de zes bruiklenen. 'Hierbij plaatsen we de schilderijen van Anthony Inder Rieden uitgebreid in hun context', laat het Muzeeum weten. De tentoonstelling opent op 26 juni en toont een beeld van de Gouden Eeuw op het water in Zeeland en daarbuiten.

Bij de voorbereidingen voor de expositie in Vlissingen is onder andere dr. Remmelt Daalder betrokken. Deze oud-conservator van het Scheepvaartmuseum Amsterdam is een specialist op het gebied van maritieme kunst en geschiedenis.

Stukken

De zes schilderijen die het Muzeeum in bruikleen krijgt, zijn: 1. Andries van Eertvelt, De terugkeer naar Amsterdam van de Tweede Expeditie naar Oost-Indië, 17 of 19 juli 1599 (ca. 1610), 2. Andries van Eertvelt, Een jacht en driemasters in kunstwateren, ca. 1625, 3. Cornelis Bol, Boten op de Schelde voor Antwerpen, ca. 1615-1620, 4. Jan Abrahamsz Beerstraten, Een fluit op de Wester Schelde voor Vlissingen, ca. 1660-1665, 5. Jacob Bellevois, De Slag bij Medway met de veroverde ‘Unity’ (voorheen ‘Jonathan’), 1670 en Hans Goderis, Een storm op zee met een schipbreuk, 1626.

De volledige collectie van Anthony Inder Rieden telt 67 marine-schilderijen en is momenteel te bezichtigen in Museum Bredius in Den Haag.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief