Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien/ Felice Buonadonna

Vissers sluiten woensdag aan bij boerenprotest

VLISSINGEN - Kustvissers sluiten zich woensdag aan bij het boerenprotest in Den Haag. De boeren voeren woensdag opnieuw actie tegen het PFAS- en stikstofbeleid van de regering. 


De vissers op hun beurt zijn van mening dat ze ernstig in de knel komen door de industrialisatie op zee met de bouw van 22.500 windmolens. "Zesduizend daarvan zijn gepland op het Nederlandse deel, en dan ook nog eens op de beste visgronden", zegt Dirk Kraak van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht. "Natuurorganisaties willen daarvoor in ruil natuurcompensatie, dan komt daar nog eens 20 tot 30 procent aan gebied bij. Je snapt wel wat er dan overblijft voor ons. Voor vissers wordt het dan vissen op een postzegel."

Schade

Bovendien vrezen vissers vanwege de komst van honderd windparken voor flinke schade aan de Noordzeenatuur, inclusief hun vispaaigronden en visbestanden. "Noordzeevissers worden net als agrariërs opgeofferd voor dubieus milieu- en
klimaatbeleid."

Het gaat de vissers veel te ver om de gehele Noordzeenatuur op te offeren voor een peperduur onhaalbaar klimaatbeleid en 0,000-en- een-beetje-graden klimaatwinst. Vooral nu bekend is geworden dat windturbines in zee grote nadelige impact kunnen hebben op het mariene ecosysteem. Duizenden beschermde zeezoogdieren en gezonde vispopulaties worden voor klimaatbeleid opgeofferd.

Spreken

De vissers reizen woensdag met de trein af naar Den Haag. Dinsdag rond 14.00 uur had Dirk Kraak al de toezegging binnen van zo'n honderd deelnemers. "Behalve media-aandacht hopen we in Den Haag natuurlijk ook de politiek te spreken", besluit hij. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Meewerkend voorman revisie-afdeling

Krabbendijke of op locatie

Bezorgers

Reimerswaal-Kapelle

Bezorgers

Goes

Allround medewerker/Machinaal verspaner

Middelburg

Bezorgers

Reimerswaal-Kapelle