De loods van Stichting Behoud Hoogaars wordt gebouwd bij het Kanaal door Walcheren.
De loods van Stichting Behoud Hoogaars wordt gebouwd bij het Kanaal door Walcheren. Foto: Stichting Behoud Hoogaars

Stichting Behoud Hoogaars krijgt eigen stek in binnenhaven

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars (SBH) wacht een drukke zomer. Niet alleen verzorgen ze dan rondvaarten op het Veerse Meer, die naast plezier, geld opleveren voor het doel van de stichting, ook moeten de vrijwilligers dan hun nieuwe loods klaarstomen voor het onderhoud van de schepen.

Na jaren op verschillende locaties te gast geweest te zijn, krijgt Stichting Behoud Hoogaars nu een eigen stek, in de Vlissingse binnenhaven. Ze hebben een locatie gevonden tussen de Lasloods en het Kanaal door Walcheren. Hier kunnen de vrijwilligers de schepen uit het water halen voor onderhoud en ze daarna weer te water laten.

Sanitair

Op de nieuwe locatie is dinsdag het eerste beton gestort voor de fundering van de onderhoudsloods. Wanneer de aannemer de loods wind- en waterdicht oplevert, naar verwachting in mei of juni, nemen de vrijwilligers de afronding van het werk voor hun rekening. Zij richten zelf de loods verder in, door bijvoorbeeld het sanitair en de kantine te plaatsen en elektriciteit aan te leggen.

Zware wissel

“We wisten dat ons onderkomen in de Machinefabriek op het Scheldeterrein dit jaar echt eindig was en we hebben de afgelopen twee jaar naar verhuisopties gekeken”, vertelt bestuurslid Carel Flipse van Stichting Behoud Hoogaars. “Helaas waren er geen mogelijkheden meer om ergens te gast te zijn, dus bouwen we nu voor het eerst een loods voor onszelf”, vertelt Flipse. De stichting is in 1990 opgericht en zet zich in voor het instandhouden van het varend Zeeuws cultureel erfgoed. De investering heeft volgens Flipse een behoorlijke aanslag op de reserves van de stichting, tot gevolg. “We krijgen geld binnen via sponsoring en donateurs en verdienen geld met de vaartochten. Daarnaast proberen we te sparen door zo min mogelijk geld uit te geven en zoveel mogelijk zaken met behulp van vrijwilligers te doen. Maar de loods operationeel krijgen in de tijd dat we ook varen, trekt best een zware wissel op de vrijwilligers.” Eind oktober begint de periode voor onderhoud van de schepen en dan moet de loods klaar zijn.

Nuttig

Van die helpende handen zijn er zo’n honderdvijftig paar. “Da’s een mooie groep en we hebben het gezellig met elkaar, maar we worden wel een dagje ouder.” Daarom ziet de stichting graag nieuwe mensen zich aansluiten bij de club. “Je hoeft echt geen zeiler te zijn of twee rechterhanden hebben om hier nuttig te kunnen zijn”, benadrukt Flipse. “Er is van alles te doen. Sommige vrijwilligers helpen met het onderhoud van de schepen, anderen varen ermee en sommigen doen het allebei. We hebben voor specialistisch werk vrijwilligers die goede scheepstimmerlieden zijn, maar bijvoorbeeld schuren en lakken kan iedereen.”

Erfgoed

De stichting heeft vier grotere en drie kleinere schepen in haar bezit. ‘s Zomers bieden de vrijwilligers vaartochten aan op het Veerse Meer, onder andere in samenwerking met het Museum Veere en ‘s winters plegen ze onderhoud aan de schepen. Flipse en zijn collega-vrijwilligers - de meesten zijn gepensioneerd - spenderen graag hun tijd aan de historische vloot. “Het is cultureel erfgoed. De hoogaars is een authentiek vissersschip, een platbodem, dat rond 1900 speciaal voor de Zeeuwse wateren is gemaakt.”

Kijk voor meer informatie over Stichting Behoud Hoogaars op www.hoogaars.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief