Juliana Slag & Vlag repeteert in Molen De Hoop.
Juliana Slag & Vlag repeteert in Molen De Hoop. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Juliana Slag & Vlag repeteert voor Special Olympics

MIDDELBURG – In molen De Hoop in Middelburg is het trommelen geblazen met de slagwerkers van Juliana Slag & Vlag. Dit is de nieuwste afdeling van Juliana Korpsen Middelburg. Bij Juliana Slag & Vlag kunnen mensen met een verstandelijke beperking muziek maken en dansen.


Ruim anderhalf jaar geleden kwam Harrold de Raad in contact met Jelle Roeper. Roeper is mede-initiatiefnemer van ‘Phila Slag & Vlag’ uit Sneek, een muzikaal onderdeel van Philadelphia, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. Roeper wilde zijn succes met dit concept delen en zocht muziekverenigingen die interesse hadden om eenzelfde groep op te richten. Harrold de Raad, zelf al dertig jaar een koperblazer, vond het een goed idee en kreeg het bestuur gemakkelijk mee. Bestuurslid Maurice Neele vertelt: “Iedereen kan van muziek genieten, dus we vinden het belangrijk om ook mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te bieden om muziek te maken.”

Positief

Drie vrijwilligers startten een vlag- en dansgroep en Maurice en Harrold zijn met een groepje trommelaars aan de slag gegaan. “Het plezier dat we hebben is geweldig. Muziek heeft een positieve invloed op het brein en ook de beweging die ze krijgen in de dansgroep heeft al veel verandering teweeg gebracht”, zegt Harrold.

Peer

Ruben is erbij sinds het eerste uur. Hij was blij met de komst van Juliana Slag & Vlag, want hij miste zijn toneelgroep, die opgeheven is, heel erg. “Wij kunnen geen noten lezen, maar daar hebben ze iets op gevonden.” Hij pakt het mapje van zijn makker Johnny en vouwt de papieren uit, grote notenbalken verschijnen. “Kijk dit is een peer,” zegt Ruben als hij naar een kwartnoot wijst. “En dit is een ap-pel.” Om duidelijk te maken dat de twee achtste noten samen een appel zijn. Op de laatste pagina in het boekje staat ook de si-naas-ap-pel getekend bij een reeks van vier zestiende noten.
Verschillende slagtechnieken zijn nog niet aan de orde bij deze trommelaars, maar het ritme is goed op te pakken. Maat voor maat slaat Harrold het ritme en de groep doet het na. Als de groep vier maten achter elkaar slaat en iedereen eindigt gelijktijdig glunderen de slagwerkers van oor tot oor.

Special Olympics

Onlangs maakte Juliana Slag & Vlag een tour langs verschillende afdelingen van Philadelphia in Zeeland. Ze gaven een demonstratie van wat ze afgelopen jaar geleerd hebben, met als doel andere cliënten te laten zien hoe leuk het is om muziek te maken. De tour had succes, want dezelfde week kwamen er al vier geïnteresseerden kijken. “We zijn heel blij met deze animo, want we zijn aan het repeteren voor een optreden tijdens de opening van de Special Olympics in het stadion van ADO Den Haag op 12 juni”, zegt Harrold. “Ook mensen die geen cliënt zijn bij Philadelphia zijn bij ons van harte welkom.”

Juliana Slag & Vlag repeteert wekelijks op woensdagavond, de slag-groep in Molen De Hoop en de vlag- en dansgroep in de gymzaal.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>