De Zeeuwse bestuurders Albert Vader, Han Polman, Bas van den Tillaar, Dick van der Velde en Toine Poppelaars (vlnr) zijn betrokken bij het marinierskazernedossier.
De Zeeuwse bestuurders Albert Vader, Han Polman, Bas van den Tillaar, Dick van der Velde en Toine Poppelaars (vlnr) zijn betrokken bij het marinierskazernedossier. Foto: Britta Janssen

Zeeuwse bestuurders praten vrijdag met minister over compensatie kazerne

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Zeeuwse bestuurders hebben vrijdagmiddag in Den Haag een gesprek met minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over compensatie voor het mislopen van de marinierskazerne.

Het gesprek zal onder meer gaan over de gezant die het kabinet aanstelt om met de Zeeuwse overheden om de tafel te gaan over de compensatie, vertelt de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar woensdag. Hij is een van de aanwezigen bij het overleg vrijdag.

Drie

Zeeland wil op drie vlakken gecompenseerd worden voor het niet doorgaan van de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen. Het gaat om de al gemaakte kosten voor het project, imagoschade voor de provincie Zeeland en structurele versterking van de economie en leefbaarheid van Zeeland.

In 2012 is besloten de marinierskazerne te verhuizen van Doorn naar Vlissingen, als compensatie voor het wegvallen van werkgelegenheid door het vertrek van verschillende rijksdiensten uit Zeeland. De provincie wil gecompenseerd worden voor de sociaal-economische effecten die de komst van 2000 mariniers met hun gezinnen voor Zeeland zou hebben, bijvoorbeeld op de scholen, zorginstellingen en alle andere voorzieningen. De Zeeuwse overheden hebben laten berekenen dat de kazerne de provincie financieel jaarlijks 28 miljoen euro zou opleveren. 'Zeg dat een kazerne er dertig jaar staat, dan kom je op 28 miljoen keer dertig als compensatiebedrag', zei de Vlissingse wethouder Albert Vader eerder al over dit onderdeel van het compensatiepakket. De imagoschade is onbetaalbaar, stelt Han Polman, commissaris van de koning in Zeeland. De al gemaakte kosten, zoals voor het bouwrijp maken van het terrein en de aanleg van nieuwe wegen, lopen in de miljoenen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief