Het is alweer een halve eeuw geleden dat Epjan Kwast de Vlis-singers heeft opgericht.
Het is alweer een halve eeuw geleden dat Epjan Kwast de Vlis-singers heeft opgericht. Foto: Daniël Wissel

Vlis-singers brengt al 50 jaar een vrolijke noot

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – Hij was pas zeventien jaar oud, zag overal om zich heen koren ontstaan, maar kon er zelf maar lastig eentje vinden. En dus besloot Epjan Kwast een briefje op te hangen bij de ULO, nu het middelbaar onderwijs. ‘Wie komt er bij ons koor?’ Het leverde niet alleen 25 leden op, maar ook een groep die vijftig jaar later nog steeds bij elkaar is. Dit jubileum vieren de Vlis-singers dit weekeinde in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

De vader van Epjan Kwast was dominee. Ze waren thuis met zijn negenen, want naast vijf kinderen, woonden ook opa en oma in het ouderlijk huis.
Dat de 67-jarige Vlissinger op jonge leeftijd een koor oprichtte, was eigenlijk niet zo gek. "Ik ben in grote vrijheid opgegroeid. Daardoor zat ik bij veel verenigingen, onder andere de scouting. Daarnaast organiseerde ik diensten voor de kerk, maar het was moeilijk om een koor te vormen. Dan richt je er gewoon zelf een op."

Gezelligheid

En zo geschiedde. De groep was vrij snel compleet, maar na een maand of drie vertrok de dirigent. Kwast twijfelde niet en nam die rol, die hij nu nog steeds vervult, over. "Ik wist wel wat van muziek en had op de Pabo muziekles gehad en geleerd om te dirigeren. Nu geef ik leiding aan de ongeveer veertig leden." Elke vrijdagavond staat er een oefensessie op het programma, twee keer in de maand verzorgen ze een dienst door heel Zeeland. "We zingen alleen Nederlandstalig, omdat we graag horen wat we zingen. Het zijn semi-christelijke nummers die gaan over maatschappelijk gerelateerde onderwerpen. Bijvoorbeeld over eenzaamheid of mensen in nood."

Het oeuvre van de Vlis-singers bestaat uit 68 liederen. Tijdens Kerstmis en Pasen zingen de leden een aangepast repertoire. Het gezelschap is meer dan een koor alleen, vertelt Kwast in zijn appartement aan de boulevard. "We noemen het een koorgroep, omdat het vooral een groep is die gezellige dingen doet en een hoop lol heeft."

Voldoening

Om de anderhalf jaar gaat het koor op reis. Daardoor zongen de leden al eens in West-Berlijn, maar stonden ze ook in de Sint-Pieter in Rome. Toch is dat voor Kwast niet het hoogtepunt in die halve eeuw.
"Toen het koor net was opgericht, hebben we nog gezongen voor mijn vader. Die was toen ziekenhuispredikant. Dat was in juni, mijn vader overleed een paar maanden later. Dus het was heel mooi dat we dat nog hebben kunnen doen."

Sociale contacten

Niet alleen het zingen brengt vreugde, ook de sociale contacten. “Je leeft met elkaar mee, het samenzijn is minimaal net zo veel waard." Al die jaren zijn voorbij gevlogen. "Ik heb eigenlijk helemaal niet stilgestaan bij het jubileum. Het gaat zo snel voorbij, gewoon omdat het zo leuk is." Hij hoopt er zeker nog een aantal jaar aan vast te plakken, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren. "Er moeten genoeg leden zijn, maar ook het aantal kerken wordt steeds minder. Zonder onze leden zijn we nergens, dat is duidelijk." Hij doet dan ook graag een oproep voor versterking. "Mensen die muziekinstrumenten kunnen spelen, mogen zich altijd melden!"

Jubileumviering

Om het jubileum te vieren houdt de koorgroep zaterdag (7 maart) van 13.30 tot 16.30 uur een inloopconcert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Zondag (8 maart) vindt hier van 9.30 tot 10.30 uur een speciale dienst plaats. "Vrijdag, 6 maart, oefenen we met tachtig man, ook oud-leden, in het  Arsenaaltheater. We maken muziek zonder noten, maar zingen wel driestemmig. Het is vooral genieten en plezier hebben!"

BIJDRAGE DANIËL WISSEL



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief