Burgemeester Harald Bergmann, politiechef Ronald Weydema en officier van justitie Marco van Leeuwen (vlnr): 'Een mes bij je dragen is niet normaal.'
Burgemeester Harald Bergmann, politiechef Ronald Weydema en officier van justitie Marco van Leeuwen (vlnr): 'Een mes bij je dragen is niet normaal.' Foto: Marielja ten Bruggencate

'Scholen moeten messendragers melden'

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - De Middelburgse burgemeester Harald Bergmann gaat op middelbare scholen praten over wat de schoolbesturen doen tegen wapenbezit onder jongeren. “Er zijn steeds meer gewelddadige zaken waarbij jongeren met messen betrokken zijn”, zegt Bergmann donderdag. “Het kan niet dat scholen nooit weten dat jongeren messen bij zich dragen.”

De Middelburgse burgemeester bezoekt de middelbare scholen de komende tijd met partners van de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Dat doen ze naar aanleiding van cijfers van geweldsdelicten waarbij jongeren betrokken zijn. Niet alleen landelijk stijgen deze aantallen, ook in Zeeland is dat aan de orde, vertelt de Zeeuwse politiechef Ronald Weydema donderdag. “Het gaat in de periode van begin januari tot eind februari van dit jaar om veertien gevallen in het Oosterscheldebekken, twintig op Walcheren en 22 in Zeeuw-Vlaanderen. We hebben dit voor het eerst bekeken en voor een relatief korte periode is dit veel.” Officier van justitie Marco van Leeuwen vult aan dat niet alle betrokken jongeren met een mes rondlopen, “maar het is zeker een fenomeen dat ze messen bij zich hebben en dat is verontrustend.”

Raar

Daarom willen politie, OM en burgemeester met schoolbesturen om de tafel, om te beginnen op Walcheren, vertelt Bergmann. “We hebben al langer schoolconvenanten over veiligheid op scholen, maar op een evaluatie over veiligheid onder de schoolbesturen kregen we maar twee reacties. Daarom gaan we de scholen langs. Het is raar dat een school niet weet dat een jongere met een mes rondloopt. Daarover moeten we het met elkaar hebben, om duidelijk te maken wat we van elkaar mogen verwachten. Een mes meenemen naar school moeten we niet normaal gaan vinden.” 

Intern

Bergmann denkt niet zozeer dat schoolmedewerkers uit angst geen meldingen over messendragers durven te doen. “We krijgen het gevoel dat scholen de aanwezigheid van messen liever een interne zaak houden. Ze zitten er niet op te wachten om niet in het lijstje van beste scholen terecht te komen. Maar ik ben ook vader en zie liever dat een school iets doet tegen messen dan dat ik er helemaal niets over hoor.”

Doorn

Scholen hebben een belangrijke signaalfunctie in deze zaken, benadrukt Van Leeuwen. “Bij deze delicten met jongeren gaat het vaak om lokale daders. En zij komen vaak niet uit de lucht vallen.” De jongeren of hun families zijn volgens de officier van justitie vaak al in beeld bij zorginstanties, maar ook scholen. “De maatschappij zit op school. Het is absurd om niets te doen met de informatie die daar bekend is. Dat is het OM een doorn in het oog. We moeten deze jongeren weer op de rit krijgen. Want als ze op deze leeftijd al zo bezig zijn, wil je niet weten hoe het over tien jaar gaat.”

Eerder

Door met de schoolbesturen te praten, willen de partijen een manier vinden om informatie eerder met elkaar te delen. Ongeacht de privacywetgeving zijn daar genoeg mogelijkheden voor, stelt Van Leeuwen. “Dan kunnen we stappen maken op het gebied van preventie”, aldus Bergmann. “Nu zitten we te veel aan de achterkant. Dat gaat veranderen. Met betere preventie besparen we kosten, tijd en energie.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief