Rijk-Jan Koppejan met een model van het beeld. FOTO ANNET EEKMAN
Rijk-Jan Koppejan met een model van het beeld. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Middelburg krijgt standbeeld van Hans Lipperhey

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Er komt een standbeeld van Hans Lipperhey in de kruidentuin van het Abdijcomplex in Middelburg. Lipperhey heeft in 1608 in Middelburg de telescoop uitgevonden.

Het initiatief voor een standbeeld van Hans Lipperhey is afkomstig van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. De brillenmaker en lenzenslijper woonde eind 16e, begin 17e eeuw in de Kapoenstraat, op een steenworp afstand van de Abdij, toen hij de Hollandse kijker uitvond. Lipperhey’s uitvinding werd wereldberoemd toen de Italiaan Galileo Galilei in 1610 een replica maakte en deze naar de sterrenhemel richtte. Wat hij toen zag, beschreef hij in het baanbrekende boek ‘De sterrenboodschapper’. “Het idee om een standbeeld te maken hadden we al in 2008, toen we het 400-jarig bestaan van Lipperhey’s uitvinding herdachten”, zegt voorzitter Rijk-Jan Koppejan van de sterrenwacht.

Verhuizing

Het is er de afgelopen jaren niet van gekomen, mede door de verhuizing van de sterrenwacht van de Herengracht naar De Helm en de bouw van het museum over de uitvinding van de telescoop. Koppejan en co zijn het idee echter nooit vergeten. “In Middelburg moet een standbeeld staan van een man die zo’n belangrijke uitvinding heeft gedaan.” De sterrenwacht vroeg kunstenaar Joop van Nugteren uit Burgh-Haamstede om een ontwerp te maken. “We wilden een duidelijk herkenbaar beeld van een man met een telescoop. Joop was gelukkig meteen enthousiast.”

Selfies

Hij kwam uiteindelijk met een ontwerp voor een zittende Lipperhey, die met zijn telescoop naar de Lange Jan kijkt. “Het wordt een beetje speels, zodat toeristen ernaast gaan zitten en seflies met hem maken.” De sterrenwacht wilde dat het zou worden geplaatst in de buurt van de Abdij, omdat Lipperhey daar heeft gewoond.

Observatorium 

De gemeente Middelburg was huiverig om een plek rondom de Lange Jan beschikbaar te stellen, omdat daar weinig ruimte is, veel verkeer rijdt en al een aantal standbeelden staan. Uiteindelijk kwam de provincie in beeld, die eigenaar is van de grond rondom het provinciehuis. Lipperhey woonde er immers vlakbij, in het verleden werden in de Abdij wetenschappelijke colleges gegeven en in één van de torens heeft zelfs een observatorium gezeten. “De kruidentuin is een mooie plek, omdat het historisch verantwoord is, sfeervol, er veel mensen komen en er geen verkeer rijdt”, zegt Koppejan.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft vorige week toestemming gegeven voor het plaatsen van het standbeeld. De sterrenwacht gaat nu op zoek naar het geld. Koppejan verwacht in die zoektocht niet al te grote problemen. “Wij denken dat het mooie reclame is voor Middelburg. Maar,” zegt hij, “in deze tijden is niets zeker.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief