'We zijn er nog, maar op een andere manier'
De ondernemers spreken het Vlissingse publiek aan via een filmpje dat In Vlissingen voor hen maakt.
De ondernemers spreken het Vlissingse publiek aan via een filmpje dat In Vlissingen voor hen maakt.

'We zijn er nog, maar op een andere manier'

VLISSINGEN - De coronacrisis heeft ook in Vlissingen veel ondernemers lamgeslagen, vertelt voorzitter Jolanda van Boven van de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC). Maar na de eerste klap krabbelen ze nu op. "We laten zien dat we er nog zijn."


Afgelopen weekeinde heeft een flinke groep Vlissingse ondernemers een filmpje voor sociale media opgenomen. Dat heeft In Vlissingen voor hen gemaakt. "Onze boodschap is dat we er samen de schouders onder zetten", zegt Van Boven. "We maken de situatie niet mooier dan het is, maar we willen positief zijn. We denken aan de Vlissingers en hopen dat zij ook aan ons denken."

Zorgen

Gezellig winkelen is er voorlopig niet bij en dat raakt de horeca en detailhandel hard. "We proberen als VOC-bestuur zoveel mogelijk bij ondernemers binnen te lopen. Soms zegt een ondernemer dan dat ik de eerste ben die ze die dag zien. Veel mensen maken zich zorgen. Over de ziekte, maar ook over de vraag of ze straks nog hun zaak of hun baan hebben. Dat is heel pittig." Die zorgen kan de VOC niet wegnemen. "Maar ik merk dat een luisterend oor bieden of meedenken over praktische zaken vaak ook al helpt. Ondernemers kunnen altijd bij ons aankloppen."

Precariobelasting

De ondernemersvereniging prijst in deze onzekere tijd de betrokkenheid van de gemeente Vlissingen, zegt Van Boven. "Ze hebben met de gemeenten Middelburg en Veere een Walchers ondernemersloket opgezet en dat werkt goed. Ook spreekt de burgemeester met ondernemers en vraagt wat we heel hard nodig hebben. Zo bekijkt de gemeente of ze iets aan de precariobelasting voor bijvoorbeeld terrassen kan doen, omdat de horeca die nu niet kan gebruiken. Toen we die vraag voorlegden aan de burgemeester kreeg ik de volgende dag al antwoord dat ze het gingen onderzoeken. Ook mochten eerst niet alle restaurants gerechten bezorgen en laten ophalen, maar die regeling heeft de burgemeester verruimd. Er wordt snel geschakeld bij de gemeente."

Gericht

Mensen zijn veel minder buiten en houden vaak de hand op de knip, maar toch voelen de ondernemers volgens Van Boven saamhorigheid ontstaan. "Er lopen veel minder mensen in de binnenstad, maar ondernemers merken wel dat klanten gericht komen. Ze zeggen tegen ondernemers dat ze hen willen helpen. De situatie is zwaar, maar ik vind het knap dat je bij veel mensen ook veerkracht ziet. We zijn er nog, maar op een andere manier."

Meer informatie

Vlissingse ondernemers kunnen voor meer informatie kijken op de website van de ondernemersvereniging www.vocvlissingen.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief