Bernard Wientjes adviseert in een compensatiepakket voor Zeeland voor het mislopen van de marinierskazerne.
Bernard Wientjes adviseert in een compensatiepakket voor Zeeland voor het mislopen van de marinierskazerne.

Bereikbaarheid, economie en onderwijs zijn thema's voor compensatie

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Drie hoofdthema’s zijn er in beeld voor het compenseren van de provincie Zeeland voor het mislopen van de marinierskazerne. Het gaat om investeren in de bereikbaarheid, economie en het onderwijs.

Dit laat de Zeeuwse bestuurlijke kerngroep Marinierskazerne weten na overleg met speciaal adviseur Bernard Wientjes. Hij is aangesteld om te bemiddelen tussen Rijk en Zeeland voor een ‘aanvaardbaar’ compensatiepakket. 

Driewekelijks

Wientjes overlegt driewekelijks over de inhoud en voortgang van het compensatieproces met de kerngroep. Die bestaat uit bestuurders van de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen. 

De Zeeuwse overheden willen compensatie op drie vlakken: voor de gemaakte kosten voor de realisatie van de kazerne, voor het mislopen van sociaaleconomische effecten van een kazerne op de omgeving en voor imagoschade. 

Kosten

De kerngroep legt Wientjes 22,3 miljoen euro voor aan kosten van de contractpartners voor de realisatie van de kazerne in Vlissingen, staat in het verslag van het laatste overleg tussen Wientjes en de kerngroep. Hieronder vallen bijvoorbeeld allerlei personele kosten, het bouwrijp maken van de grond voor de kazerne en de aanleg van infrastructuur. ‘Hiervan komt 16,2 miljoen euro voor rekening van de provincie, 5,2 miljoen euro voor rekening van Vlissingen en 0,9 miljoen euro betaalt het waterschap’, is in het verslag te lezen.

Daarnaast loopt Vlissingen inkomsten uit leges en onroerendezaakbelasting (ozb) mis. ‘Die zouden in een periode van dertig jaar ruim 31 miljoen euro bedragen.’

Synergie

Het overleg levert tot nu toe drie hoofdthema’s op voor het in sociaal en economisch opzicht versterken van Zeeland: verbetering van de bereikbaarheid, verduurzaming van de economie en industrie en verbetering van het onderwijs. ‘Wij onderschrijven deze thema’s en denken dat die onderling synergie opleveren en de primaire drager voor het compensatiepakket kunnen zijn.’ Dat betekent volgens de kerngroep niet dat er geen ruimte meer is voor andere compensatiemogelijkheden.

Duwtje

Het na jaren terugkomen op het besluit om de kazerne in Vlissingen te bouwen heeft Zeeland imagoschade toegebracht. ‘Het is belangrijk dat het Rijk laat zien dat Zeeland wel degelijk een regio is die het waard is om in te investeren. Dat kan bijvoorbeeld door lopende dossiers een extra duwtje in de goede richting te geven.’

Minister

De kerngroep laat zich voor het compensatiepakket adviseren door de Economic Board en het OZO (Overleg Zeeuwse Overheden). Wientjes spreekt organisaties in Zeeland, maar ook verschillende ministers. Daarnaast adviseren externe deskundigen hem, onder meer met visies ter onderbouwing van mogelijke compensatiemaatregelen. ‘Deze onderzoeken vinden plaats op kosten van het Rijk.’

De adviseur wil eind mei zijn voorstel presenteren. Hij overlegt hiervoor eind april, halverwege het proces, en eind mei samen met minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Zeeuwse kerngroep.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief