De scouts beschilderen steentjes voor het mozaïek.
De scouts beschilderen steentjes voor het mozaïek. Foto: Gwendolyn Pieters

Scouts maken herdenkingssteentjes voor Dodenherdenking

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Omdat de Dodenherdenking maandag (4 mei) niet op de traditionele manier kan plaatsvinden, maken de leden van de Middelburgse scoutinggroepen een mozaïek van beschilderde steentjes. Ze hopen dat zoveel mogelijk mensen, ook niet-leden, meedoen en een steentje beschilderen.

De Middelburgse scouts sluiten hiermee aan bij het idee van Scouting Nederland. “Ik vind het belangrijk om elk jaar stil te staan bij de gevallen oorlogsslachtoffers die ons vrijheid hebben gegeven”, zegt Simone de Meulmeester (21), welpenleidster bij Scouting Gouden Cirkel in Middelburg. “Normaal gesproken helpen wij als scouts bij de Dodenherdenking door middel van het dragen van kransen. Dit jaar kan dat niet. Om toch betrokken te zijn, hebben we deze alternatieve manier van herdenken opgepakt met de scoutinggroepen.” 

Kiezelstenen

De scouts nodigen iedereen die een bijdrage wil leveren uit om een herdenkingssteentje te beschilderen. Van alle beschilderde stenen wordt maandag (4 mei) door enkele scouts een mozaïek gelegd. "Het Vrijheidsteken, met de bekende fakkel en vredesduif, wordt gevormd van rode, witte en blauwe stenen. We leggen het mozaïek op de oprit van de Blauwe Jungle. We hebben daar ook een vlaggenmast waar we de vlag halfstok hangen.” 

Hoe meer mensen een steen beschilderen, hoe groter en mooier het mozaïek wordt. Bij ZanziBar aan de Markt in Middelburg en Scouting Gouden Cirkel aan de Geersesweg kunnen kiezelstenen opgehaald en ingeleverd worden. “Iedereen mag meedoen." Zelf heeft Simone al tientallen stenen blauw gespoten. “Om het Vrijheidsteken heen zullen we de Nederlandse vlag leggen en daar hebben we best veel stenen voor nodig.” 

Inleveren

De beschilderde stenen kunnen tot maandag (4 mei) 12.00 uur ingeleverd worden. “We mogen vanwege de coronamaatregelen geen bezoekers uitnodigen wanneer het mozaïek gelegd wordt, maar we zullen foto’s maken en die online delen.” 

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief