Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Arenda Oomen Fotografie/Ministerie van Algemene Zaken/DPC

Minister Kaag houdt verkorte Van Randwijklezing

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking houdt dinsdag (5 mei) om 11.00 uur een korte voordracht over vrijheid en verdraagzaamheid.

Deze toespraak is een proloog op de lezing die minister Kaag volgend jaar op Bevrijdingsdag verzorgt. Dat zou ze eigenlijk dit jaar al doen, maar de H.M. van Randwijklezing is, net als de rest van het programma van Bevrijdingsfestival Zeeland, geannuleerd vanwege het coronavirus. Gezien het bijzondere karakter van Bevrijdingsdag dit jaar - het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Tweede Wereldoorlog - heeft het Van Randwijkcomité minister Kaag gevraagd een voorproefje te geven van haar lezing in 2021.

Vredesprijs

De jaarlijkse lezing is vernoemd naar schrijver, journalist en verzetsheld Hendrik van Randwijk (1909-1966). Ieder jaar wordt een ander persoon gevraagd de toespraak te verzorgen. Kaag heeft onder meer bij de Verenigde Naties (VN) gewerkt. Hier was zij onder meer regionaal directeur Midden-Oosten/Noord-Afrika voor het VN-kinderfonds Unicef. In 2013 en 2014 leidde ze de ontwapeningsmissie voor de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Hiervoor werd Kaag persoonlijk bedankt door Barack Obama, voormalig president van de Verenigde Staten. Kaag ontving de Carnegie Wateler Vredesprijs. Ze is tweemaal uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in de categorie Justitie en Openbare Orde in de Top 100 van magazine Opzij.

Eerdere sprekers bij de Van Randwijklezing waren onder andere prinses Mabel, Kader Abdolah, Inez Weski, Peter Vandermeersch en vorig jaar Lilian Gonçalves.

Bij de verkorte lezing is geen publiek aanwezig. De proloog wordt dinsdag (5 mei) vanaf 11.00 uur rechtstreeks door Omroep Zeeland uitgezonden vanuit de Oranjemolen te Vlissingen.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief