mevr. ter meulen, Helge Prinsen
mevr. ter meulen, Helge Prinsen (Foto: Ruben Oreel)

'Ik ben Vlissingen' laat kleurrijk en divers Vlissingen zien

VLISSINGEN - Het moest er een keer van komen. Helge Prinsen en Ruben Oreel hebben, ruim vijf jaar nadat Prinsen is begonnen met de serie in de Vlissingse Bode, hun mooiste portretten gebundeld. Het boek ‘Ik ben Vlissingen’ is vorige week verschenen. De bijna 97-jarige Annie Ter Meulen, die vroeger met haar man een sigarenzaak runde in de Walstraat, kreeg het eerste exemplaar.


De oudste middenstander van Vlissingen is zo iemand die Helge Prinsen prachtig heeft geportretteerd in haar wekelijkse bijdrage voor de Vlissingse Bode. Zeven alinea’s heeft ze daarvoor nodig, meer niet.

Stefan Daane

Het idee voor de miniportretten is ontstaan toen Stefan Daane, die ook in het boek staat, vroeg of Prinsen mee wilde werken aan zijn project ‘Ik ben Vlissingen’ op de website ‘Hart van Vlissingen’. Ze begon met mensen die zij van straat kende en van wie ze meer wilde weten. Daarna pikte ze haar personen wat willekeuriger uit. Sinds haar eerste portret van groenteboer Adrie Trimpe heeft ze bijna driehonderd Vlissingers geportretteerd. Er staan er tweehonderd in het boek. “Door de coronacrisis was het wat minder druk”, zegt ze. “Ruben en ik hebben toen tegen elkaar gezegd dat het er nu maar van moest komen.”

Selectie

Sinds het bekend is dat er een boek komt, wordt Prinsen op straat regelmatig staande gehouden door mensen die ze heeft geportretteerd met de vraag of zij het boek hebben gehaald. “We hebben vooral geselecteerd op foto’s. In het begin maakte ik ze nog met mijn mobiel, maar die zijn niet allemaal even mooi. Daarna ben ik met Ruben op stap gegaan. We hebben veel portretten samen gemaakt en wilden voor dit boekje geen nieuwe foto’s maken. Dan blijf je bezig.”

Ab Willemsen

Enkele van die vroege foto’s hebben het gehaald, andere niet. Zo is voormalig televisie- en witgoedhandelaar Ab Willemsen afgevallen. Tot spijt van de oud-ondernemer en Prinsen zelf. “Het is een superleuk verhaal, maar de foto was niet goed genoeg. Jammer, maar we moesten keuzes maken.”

Kleurrijk

Er zijn meer dan genoeg mooie portretten van bekende Vlissingers overgebleven. Zo kom je al bladerend straatmuzikant en oud-veiligheidswachter van Dow Gijs Winter tegen, net als Belinda Tuhepary van de Indische Kraam, voetbaltrainer Ruud Pennings, speeltuinbeheerder Co Koppejan en nachtbakker Bart Tullenaar. Samen laten ze zien hoe ‘divers en kleurrijk’ Vlissingen is. “Het is een heerlijk boekje”, lacht Prinsen. “Toen Ruben en ik bezig waren, merkten we dat we bij iedereen ons wel iets afvroegen. Waar woont hij nu? Weet je nog wat die toen deed en waar zou zij naartoe zijn gegaan? Dat soort vragen.”

Prinsen blijft portretten schrijven voor de Vlissingse Bode. Zij en Oreel denken al na over een tweede editie. Het eerste deel is voor vijftien euro te koop bij boekhandel ‘t Spui, de Bruna, De Drvkkery in Middelburg en Het Paard van Troje en De Koperen Tuin in Goes.

Gratis

Weekblad de Bode geeft tien exemplaren weg van ‘Ik ben Vlissingen’.

Wat moet je daarvoor doen? Weinig! Stuur een mailtje naar e.dekok@uitgeverijdebode.nl met je gegevens en waarom je het boekje graag wilt hebben. Wij kiezen tien winnaars uit. De namen maken we volgende week bekend. Reageer dus voor zondag 17 mei.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Allround timmerlieden

Tholen

Productiemedewerker

Tholen

Interieur Vakman

Goes, Bergen op Zoom, Kruiningen

Teamleider verpakking

Steenbergen