Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Zeeuwen kunnen voortaan in Goes herstellen van stamceltransplantatie

GOES - Zeeuwse patiënten die moeten herstellen van een stamceltransplantatie kunnen dat voortaan in het Adrz doen. 


Het ziekenhuis in Goes heeft dinsdag de eerste patiënt op dit gebied verwelkomd. 

Het is mogelijk door de samenwerking met Erasmus MC. “Nu het Adrz weer voorzichtig bezoek ontvangt is dat voor Zeeuwse patiënten helemaal fijn”, zegt het ziekenhuis. 

Trombose

Tot nu toe moesten patiënten in Rotterdam herstellen van een stamceltransplantatie. Zo’n transplantatie is in sommige gevallen nodig voor mensen met bloed- en beenmergziekten zoals lymfeklierkanker, trombose of stollingsziekten. 

Chemo

Tijdens een stamceltransplantatie worden stamcellen (van de patiënt zelf of een donor) uit het beenmerg toegediend aan de patiënt. Deze kunnen schade of het verlies aan cellen, wat na een chemokuur kan ontstaan, herstellen. Hierdoor kunnen mensen een hogere dosis chemo krijgen. Dat verhoogt weer de kans op genezing. 

Kwetsbaar

Mensen zijn tijdens zo’n behandeling wel erg kwetsbaar. Ze moesten dan ook enkele weken in het Erasmus MC blijven. “We moeten aan strenge voorschriften voldoen. Zo hebben artsen en verpleegkundigen intensieve trainingen gehad en liggen alle protocollen nauwkeurig vast”, zegt internist-hematoloog Yavuz Bilgin. “Ook hebben we met verschillende vakgroepen in het ziekenhuis duidelijke afspraken gemaakt. En we hebben natuurlijk veel en goed contact met onze collega’s in Rotterdam.” 

Dichtbij

Op de afdeling oncologie is één kamer beschikbaar. “We denken dat we ongeveer twintig mensen per jaar deze nazorg kunnen bieden. Op deze manier kunnen we patiënten in een fase dat ze kwetsbaar zijn, dichtbij houden.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Teamleider verpakking

Steenbergen

Interieur Vakman

Goes, Bergen op Zoom, Kruiningen

Allround timmerlieden

Tholen

Productiemedewerker

Tholen