Afbeelding
Foto: Coby Weijers

Provincie steunt cultuursector met noodfonds

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De provincie komt met een stimuleringsfonds voor de culturele sector in Zeeland. 

Sinds maart zijn vanwege de coronacrisis musea, theaters en podia dicht voor bezoekers en alle festivals afgelast. 

Vragenlijst

Het provinciebestuur heeft onderzoek laten doen naar de inkomstenderving in de culturele sector. Zo’n honderd organisaties, stichtingen en instellingen hebben een vragenlijst ingevuld en financiële gegevens ingestuurd. 

Volgens de provincie is de schade tot 1 juni zo’n 4,3 miljoen euro op een omzet van ongeveer veertig miljoen euro. “Er vallen niet alleen entreegelden weg, maar ook inkomsten uit horeca, sponsorgelden, loon van ZZP’ers, subsidie en inkomsten uit de winkelverkoop”, legt de provincie uit. Zij vindt het belang van de sector groot en spreekt over ‘een waaiereffect’. “Denk bijvoorbeeld aan de bloemist die de aankleding van de zaal verzorgt, de schoonmaker of het café om de hoek.”

Illusie

Ze komt daarom met een stimuleringsfonds. Het is bedoeld als aanvulling op de landelijke maatregelen en noodfondsen van Den Haag. Gedeputeerde Anita Pijpelink zegt dat ze gemeenten wil vragen om extra bijdragen. “Ik heb niet de illusie dat we met dit steunfonds de inkomstenderving van de hele sector kunnen compenseren”, is zij realistisch.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief