Buttons, ik ben mantelzorger.
Buttons, ik ben mantelzorger. Foto: julia wattel

Button, handig voor mantelzorgers

Sport en vereniging

VLISSINGEN - In de corona tijd blijkt het in de praktijk niet altijd makkelijk voor mantelzorgers om degene die ze verzorgen, te begeleiden of helpen. Manteling, organisatie voor mantelzorg en zorgvrijwilligers op Walcheren zoekt voor hen oplossingen.

Want wat doe je als je mantelzorger in België woont en de grenzen dicht gaan? Je dochter van wiens hulp je afhankelijk bent, kan niet meer bij je op bezoek komen om je te helpen en gerust te stellen. "We hebben diverse mensen die met dat dilemma zaten op weg kunnen helpen", zegt Petra de Visser, coördinator van Manteling. "Door een mantelzorgverklaring voor ze te maken, konden zij na het bezoekje aan hun ouders op Walcheren, toch de grens weer over zonder gedoe. We kregen opgeluchte en dankbare reacties van de mantelzorgers terug".

Gearmd op straat
"Maar ook mantelzorgers die op Walcheren wonen hadden baat bij de door ons gemaakte mantelzorgverklaring", vertelt Petra de Visser verder. "Een mantelzorger belde ons dat haar ouders in een appartement woonden zonder balkon. Ze wilde toch graag een wandelingetje maken met hen, om in beweging te blijven. Die wandeling moest wel aan de arm gebeuren, in verband met valgevaar. Haar ouders hadden behalve met hun mantelzorger geen enkel contact. Ook voor haar hebben we een mantelzorgverklaring gemaakt, zodat ze in rustige uren toch gearmd een ommetje met beide ouders kon maken".

Samen in de winkel
Laatst belde een meneer die graag samen met zijn vrouw de supermarkt in wilde. "Eén karretje per persoon meneer!" kreeg hij te horen. Maar door dat zijn vrouw dementie had, was dat geen optie en buiten wachten al helemaal niet! Hij vroeg ons of we niet iets hadden wat hij op kon doen zodat men kan zien dat hij mantelzorger is. Dus hebben we een button gemaakt die hij op kan spelden’. lacht Petra.

Button; ‘Ik ben mantelzorger’
"Die button is voor meerdere mantelzorgers handig. Zoals voor de mevrouw die netjes 1,5 meter van haar dementerende man vandaan liep, maar haar man begreep niet dat hij niet vlak langs voorbijgangers mocht lopen. Ze kreeg daardoor steeds boze blikken toegeworpen. Met zo’n button kan ze haar positie duidelijk maken. En als de Corona crisis voorbij is, kun je de Button met ere blijven dragen. Want mantelzorgers krijgen op dit moment veel voor hun kiezen. En ze doen het toch maar! Het zou leuk zijn als iedereen die iemand met zo’n button op ziet lopen zijn duim op steekt. Als waardering voor alles wat ze voor hun naaste doen".

Button aanvragen
Ben je mantelzorger en wil je een button aanvragen? Bel dan naar Manteling 0118- 553530 of mail naar info@mantelingwalcheren.nl Dan sturen we je de button toe. Ook als je denkt dat in jouw situatie een mantelzorgverklaring van pas kan komen kun je Manteling bellen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief