Rob Discart, Jo-Annes de Bat, Rens Reijnierse en Jack Begijn (vlnr) lichten de plannen toe.
Rob Discart, Jo-Annes de Bat, Rens Reijnierse en Jack Begijn (vlnr) lichten de plannen toe. Foto: Daniël Wissel

Hoe, is de vraag, maar BinckBank Tour komt naar Zeeland

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – De contracten zijn getekend, de intenties uitgesproken en dus, als alle omstandigheden het toelaten, doet de BinckBank Tour dit jaar opnieuw Zeeland aan. Op woensdag 30 september is Vlissingen het strijdtoneel van de tijdrit, een dag later fungeert Philippine als startlocatie. 

De betrokken partijen deden donderdag tijdens het persmoment tevreden, maar enigszins onder voorbehoud, hun plannen uit de doeken.

Klassiekers

In eerste instantie zou de meerdaagse wielerwedstrijd eind augustus en begin september worden verreden. Vanwege de coronacrisis moest er naar een nieuwe datum worden gezocht. Koersdirecteur Rob Discart: "Het was puzzelen om een goed moment in de wielerkalender te vinden, maar het is gelukt. Precies voor de klassiekers, dus de renners kunnen zich hier testen."

Wereldtoppers

Maar de BinckBank Tour is meer dan een voorbereidingskoers, vertelt Discart, wielerdirecteur van organisator Golazo. "Het is een unieke, meerdaagse rittenkoers die gewonnen kan worden door klassieke renners. Daarom verdient het een belangrijke plaats op de kalender." Alle negentien WorldTour-ploegen hebben toegezegd te komen. Ook zijn er vier wildcards te verdelen. De verwachting is dat wereldtoppers als Dylan Groenewegen, Niki Terpstra en Greg van Avermaet in Zeeland te bewonderen zijn.

Zeeland

De BinckBank Tour start op dinsdag 29 september in Blankenberge en finisht op zaterdag 3 oktober halverwege de Muur van Geraardsbergen. Dat de BinckBank Tour, voorheen Eneco Tour, opnieuw in Zeeland zou neerstrijken, is geen verrassing. Discart spreekt van een geschiedenis die inmiddels is opgebouwd met de provincie. "Na start- en finishlocaties als Schouwen-Duiveland, Middelburg en Terneuzen, is dit een prettig weerzien." 

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, was ook meer dan tevreden met de nieuwe opzet. "Twee dagen wielrennen in onze provincie is fantastisch. Ons doel is om Zeeland te promoten als wielerprovincie, daaraan draagt dit natuurlijk ontzettend bij."

Programma

Hoewel iedereen staat te springen om een sportevenement te organiseren, bestaan er door de coronacrisis nog een hoop vraagtekens, weet ook de Vlissingse sportwethouder Rens Reijnierse. "Eind september is nog ver weg en niemand weet hoe het dan precies zal zijn. Voor nu zijn we ervan overtuigd dat het kan doorgaan. In welke vorm en of publiek is toegestaan zien we de komende maanden." Een groot deel van de tijdrit door Vlissingen is in ieder geval al ingevuld, vertelt Reijnierse. "Die begint bij het Bellamypark, gaat over de boulevard en finisht bij het stadhuis. Tien kilometer lang door onze mooie stad." 

Het parcours is niet alleen weggelegd voor de profrenners, iedereen kan zich voor even prof voelen. "Voor de tijdrit mogen groepjes renners een snelle tijd neerzetten", vertelt Discart. Daarnaast zullen voor alle leeftijdscategorieën langs de route activiteiten te beleven zijn.

Hoop

De Bat: "Het perspectief op wielrennen in Zeeland geeft de liefhebber in ieder geval weer hoop. Hoe het evenement gaat plaatsvinden is afwachten, maar dat het op de kalender staat is zeker. Een sterk deelnemersveld, in onze provincie, dat is een mooi vooruitzicht!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief