drilboor_1034055076
drilboor_1034055076 (Foto: )

Klustip: Niet voor één gat te vangen

SEROOSKERKE - Mensen doen momenteel meer dan ooit in en om het huis. Het is de tijd voor klusjes die zijn blijven liggen, om de tuin eens goed onder handen te nemen of om dat plan dat er altijd was te realiseren. Marinus Passenier van Hubo in Serooskerke denkt mee en geeft elke week een tip.


Een boormachine is een onmisbaar item in de uitrusting van klussers. Ze zijn er in alle soorten en maten. Het is belangrijk dat je voor een klus de juiste machine hebt. Een boorhamer is voornamelijk bedoeld voor boren in beton of steen. “Daarentegen is een klopboormachine meer allround voor zowel steen, hout of metaal, maar weer veel minder geschikt voor beton”, zegt Marinus Passenier. 

Accu

Hiermee noemt hij de twee zwaarste boormachines. De meeste mensen zullen echter een accuschroevendraaier of accuschroefboormachine in huis hebben. 

Het verschil? “De eerste is voor het lichte werk, bijvoorbeeld als je een meubeltje in elkaar wil zetten. Je kunt hem ook gebruiken als je een plankje wil ophangen, maar niet voor het zware werk. Een accuschroevendraaier draait langzaam, omdat een groot draaimoment nodig is om ook grote schroeven te kunnen verwerken. Een accuschroefboormachine draait vaak sneller, omdat je anders niet door hout of metaal kunt boren.” 

Ikea

Marinus vraagt altijd aan klanten voor welke klus(sen) mensen een boormachine nodig hebben, zodat ze niet met een (te) zware machine naar huis gaan als ze een Ikea-kast in elkaar moeten zetten. Naast het type is de accu ook belangrijk. Oude modellen zijn bijna allemaal uitgerust met een nikkel-cadmium-accu. Tegenwoordig zie je lithium-ion-accu’s. “Deze gaan langer mee”, zegt Marinus. “Je hebt er jarenlang plezier van.” Hoe goed je boormachine ook is, iedereen heeft het wel eens gehad dat een schroef halverwege blijft steken. “Daarom is het belangrijk om een gat voor te boren en een beetje vaseline of vet aan een schroef doet wonderen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>