De Muur van Altena loopt langs de Oranjedijk, van de Vissershaven tot aan de Oranjemolen, en is 450 jaar oud.
De Muur van Altena loopt langs de Oranjedijk, van de Vissershaven tot aan de Oranjemolen, en is 450 jaar oud. (Foto: Annet Eekman)

Muur van Altena voor 6 ton vernieuwd

VLISSINGEN - Waterschap Scheldestromen restaureert volgend jaar de Muur van Altena in Vlissingen. Ze krijgt ruim 600.000 euro subsidie vanuit de provincie Zeeland voor het herstel van dit 450 jaar oude rijksmonument.


De Muur van Altena is de hoge stenen muur langs de Oranjedijk, die loopt van de Vissershaven tot aan de Oranjemolen. "De muur is gemetseld tussen 1580 en 1590", vertelt een woordvoerder van het waterschap. "Omdat de Muur van Altena de status van rijksmonument heeft, is het waterschap verplicht om de muur goed te onderhouden en op te knappen." 

Voegwerk

Uit inspecties is gebleken dat groot onderhoud nodig is, legt de woordvoerder uit. "De muur staat niet op omvallen, maar vooral het voegwerk heeft een grondig herstel nodig. Dat is het meeste werk. Daarnaast is er relatief kleiner reparatiewerk nodig. Hiermee starten we begin volgend jaar, na het stormseizoen. Dit jaar vindt verdere voorbereiding en uitwerking van het project plaats."

Zeewering

De Muur van Altena is historisch erfgoed, maar heeft volgens de woordvoerder al decennia geen echte zeewerende taak meer. "Er ligt een blinde, verborgen zeewering in de Oranjedijk die, samen met enkele golfbrekende pieren, de eigenlijke primaire zeewering is."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>