Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

‘Nu kan mijn moeder al haar kinderen weer zien’

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De regels voor familiebezoek in het verpleeghuis zijn verder versoepeld. Voor de moeder van Anneke van Boven, wonend in Verpleeghuis Ter Reede Koudekerkseweg in Vlissingen, betekent dit dat ze na maanden al haar kinderen weer kan zien. 

Voor de familie Van Boven is het extra moeilijk dat mevrouw Van Boven-Arendse ook nog eens moest verhuizen toen de coronamaatregelen net van kracht waren. “Mijn moeder heeft dementie”, vertelt dochter Anneke. Haar vader is zeven jaar overleden. “Ze woonde eerst in De Zoute Viever in Oost-Souburg. Nu is ze op de gesloten afdeling van het verpleeghuis in Vlissingen beter op haar plek. Maar de verhuizing had wel impact. Mijn oudste broer en ik mochten helpen met de verhuizing, maar toen wij weg waren, bleef mijn moeder achter in een vreemde omgeving. Dat maakte haar onrustig. Het was moeilijk voor ons als kinderen dat we er toen niet voor haar konden zijn. Ze ging telkens naar ons op zoek.”

Eerder

Anneke was dan ook blij dat het verpleeghuis van haar moeder per 11 mei mocht meedoen aan de landelijke proef met de versoepeling van de bezoekersregeling. Per provincie kon er maar één zorginstelling deelnemen. “Dat was superfijn, want het betekende dat ik mijn moeder eerder weer mocht bezoeken. In het begin wist je niet hoe lang alle maatregelen zouden duren en dat was ook moeilijk. Mijn moeder is 92. Misschien was dit haar laatste zomer... We wilden graag leuke dingen met haar doen, zoals een rondje boulevard. Gelukkig kunnen we nu ook weer met haar wandelen.”
Samen met haar broers en zus besloot Anneke dat zij de vaste bezoeker van hun moeder werd. De anderen (beeld)belden zoveel mogelijk. Nu kunnen ze gelukkig allemaal hun moeder weer in het echt zien. En op haar kamer. Bij de start van de proef kon dit alleen in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte, een half uurtje per keer. “Als ik aankwam, wilde ze meteen een kus geven. ‘Dat gaat niet, mam’, zei ik dan. Ik probeerde dat uit te leggen aan de hand van tbc, want dat kent ze nog van vroeger.” Anneke vindt het vanwege de dementie lastig in te schatten in hoeverre haar moeder de hele situatie begrijpt. “Ik denk wel dat ze haar kinderen heeft gemist. En wij haar. Kwaliteit van leven is belangrijk en voor mijn moeder zijn haar kinderen een groot deel van haar leven.”

Vertrouwen

Juist vanwege die kwaliteit van leven meldde zorgorganisatie WVO Zorg haar verpleeghuis aan voor de landelijke proef, vertellen locatiemanager Jos Knook en Angelique Tijhuis, teamleider langdurige zorg. Het betekende een boel regelwerk, zoals het verpleeghuis veilig inrichten voor bezoek, maar dat had het personeel er graag voor over. De proef maakte de wereld van de bewoners, die tot dan toe geen visite mochten ontvangen en niet naar buiten konden, groter. “We zien hoe goed het de cliënten doet om weer contact te hebben met hun familie. Die blije gezichten, daar doe je het voor”, zegt Tijhuis. De tweede fase van de versoepeling, meerdere vaste bezoekers op de kamer en een wandeling maken buiten het verpleeghuis is landelijk vormgegeven, vertelt Knook. “De rijksoverheid heeft fase een nadrukkelijk gevolgd en fase twee wordt regionaal gevolgd. We houden ook enquêtes onder de bewoners en familie. Dat levert gelukkig overwegend positieve reacties op.” Anneke van Boven zegt niet bang te zijn dat haar moeder door de proef besmet zou raken met het coronavirus. “De versoepeling is goed geregeld, met bijvoorbeeld alle hygiënemaatregelen. Alle lof voor het personeel.”

Knook en Tijhuis verwachten dat het verpleeghuis per 15 juli weer volledig open kan. “Dat zien we met vertrouwen tegemoet.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief