Lies van der Doef-Heijstek.
Lies van der Doef-Heijstek. Foto: Marielja ten Bruggencate

Lies van der Doef: 'Vrijwilligerswerk houdt je betrokken bij de samenleving'

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – ‘De vrouw van de speel-o-theek’ en ‘de vrouw van de burgemeester’, ze hoorde die benamingen beide even vaak. Vele Vlissingers kennen haar: Lies van der Doef–Heijstek. Vrijdag ontving ze een koninklijke onderscheiding voor ruim dertig jaar vrijwilligerswerk en inzet voor de Vlissingse samenleving.

Na het volgen van de pedagogische academie verhuisde Lies van der Doef–Heijstek (68) voor haar werk naar Middelburg. In 1981 ontmoette ze de politicus Jaap van der Doef in Bilthoven, de plaats waar ze is opgegroeid. Ze trouwden en verhuisden in 1986 naar Vlissingen, waar Jaap van der Doef beëdigd werd tot burgemeester. Ze kregen een zoon en Lies stopte met werken. “In die tijd was er nog nauwelijks kinderopvang en we hadden geen familie in de buurt die kon oppassen. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen. Gewoon, dingen waarvoor ik iets kon betekenen.” 

Uitleensysteem

Zo kwam de speel-o-theek op haar pad. “De speel-o-theek is meerdere malen verhuisd. Toen we in de bibliotheek trokken moest er een nieuw uitleensysteem ontwikkeld worden. Daar hebben Yvonne Slemmer en ik veel tijd in gestoken. Samen hebben we vele leuke jaren beleefd. Ze is overleden en ik mis haar nog altijd.”

Dynamica

Ruim dertig jaar, van 1987 tot 2018, heeft Van der Doef–Heijstek zich ingezet voor de speel-o-theek. Daarnaast heeft ze vele andere taken vervuld. Zo was ze een periode voorzitter van Stichting Vrienden van het Muzeeum en het gemeentearchief, heeft ze bij de Wereldwinkel gewerkt en zich ingezet voor Stichting Vluchtelingenwerk en de kruidentuin van het ziekenhuis in Vlissingen. Momenteel is ze vrijwilligster bij de Kazematten en bij atletiek- en duursportvereniging Dynamica. “Ik ben bij Dynamica gekomen via onze zoon. Een andere moeder nodigde me uit om op donderdagmorgen mee te doen in de trimgroep. Ik vond het leuker dan ik had verwacht en inmiddels ben ik na ruim 25 jaar nog altijd actief voor de vereniging.” Vijf keer heeft ze de zeven-heuvelen-loop gelopen en twee keer de halve marathon in Utrecht. “Het is een gezellige vereniging en bewegen is gezond, dus ik blijf bewegen zolang als het gaat.” Als ze zelf niet loopt, jureert ze bij baanwedstrijden van de jeugd of post ze bij activiteiten op Walcheren, zoals de Kustloop en straatlopen.

Voldoening

“Soms hoor je iemand zeggen ‘Jij werkt niet’. Ik antwoord dan dat ik mijn hele leven heb gewerkt, maar dat ik er niet voor betaald kreeg. Vrijwilligerswerk houdt je betrokken bij de samenleving. Waardering is fijn, maar uiteindelijk moet je het doen voor de voldoening die je eruit haalt.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief