Hans van Houdt en John de Jonge op de nieuwe weg, de Dokwerker, die straks achter hen over de Dokbrug leidt.
Hans van Houdt en John de Jonge op de nieuwe weg, de Dokwerker, die straks achter hen over de Dokbrug leidt. Foto: Britta Janssen

'Dokbrug is huzarenstuk Scheldekwartier'

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Met een draagvermogen van maar liefst honderd ton en verfraaid met een gedicht van Wim Hofman is de nieuwe Dokbrug enig in zijn soort. Dit voorjaar moet ‘ie te bewonderen zijn in Vlissingen. “De Dokbrug is een huzarenstuk van het Scheldekwartier”, stelt projectleider Hans van Houdt van de gemeente Vlissingen.

Met de opleverdatum - hopelijk kan het verkeer vanaf april over de brug over Het Dok rijden - houdt de gemeente nog een slag om de arm. Er kunnen zich onvoorziene zaken voordoen. Daaraan zijn de Vlissingse wethouder John de Jonge en projectleider Hans van Houdt inmiddels wel gewend bij de ontwikkeling van het Scheldekwartier. “Je weet nooit wat je in de grond tegenkomt”, legt De Jonge uit.

Tijdverlies

De nieuwe Dokbrug is niet het type ‘dertien in een dozijn’ en dat brengt weer andere risico’s met zich mee. “Zo bleken de betonnen liggers voor de brug niet meer leverbaar”, geeft Van Houdt een voorbeeld. “We moesten op zoek naar een andere leverancier. Dat kwam wel goed, maar het levert toch tijdverlies op."

Want de twee betonnen liggers zijn niet overal zomaar te bestellen, legt Van Houdt uit. “Het zijn enorme palen en die moeten speciaal gemaakt worden, omdat dit een hele zware brug wordt." Normaal gesproken volstaat een lichte brug voor verkeer, maar de Dokbrug moet honderd ton kunnen houden, vertelt Van Houdt, vanwege de transporten van en naar het naastgelegen scheepsbouwbedrijf Damen.

De ene ligger is 21 meter lang en weegt negentien ton en de andere heeft een lengte van zeventien meter en een gewicht van veertien ton.

Dokwerker

De Dokbrug komt naast de huidige noodbrug te liggen. Hierdoor kan het verkeer over de oude brug blijven rijden tot de Dokburg klaar is. De toegangsweg tot de nieuwe brug, aan de kant van de Timmerfabriek is al aangelegd. Die heeft de naam Dokwerker gekregen en loopt achterlangs de Timmerfabriek. De huidige toegangsweg, de Koningsweg, loopt nog langs het Kanaal door Walcheren. Deze weg verwijdert de gemeente, om langs het kanaal verblijfsrecreatie mogelijk te maken.

Slinger

Aan de andere kant van Het Dok wordt de aanleg van de weg volgens Van Houdt een uitdaging. “Daar komt een bocht richting Damen en er is een helling door het hoogteverschil in dit gebied. De Van Dishoeckstraat ligt drie meter lager dan de Koningsweg. Het is civieltechnisch best moeilijk om die slinger in te richten, zodat ook het zware transport de bocht kan maken.”

Gedicht

Op de klep van het beweegbare brugdeel prijkt straks een gedicht van de Vlissingse schrijver Wim Hofman. Wanneer de brug openstaat, kunnen wachtende verkeersdeelnemers het lezen:

Waar zijn onze schepen?
Het gebonk van hamers op nagels
het ponsen van flenzen het gerakketak
het walsen van platen het geronk
van machines het geluid van de stoomfluit
van kettingen en ankers de fles
die stuk slaat het schip dat weggaat
alles komt terug als ik wacht bij de brug


Wim Hofman 2020.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief